Reform UKs leder Nigel Farage ankommer et valgvake i Clacton den 5. juli 2024. Foto: Joe Giddens / PA via AP / NTB.

Med nesten alle valgkretsene i Storbritannia talt opp har Reform UK bare fått fire representanter i Parlamentet. Men med 4,1 millioner stemmer, svarende til 14,3 prosent, fikk partiet til Nigel Farage større oppslutning enn Liberal­demokratene på 12,2 prosent, som med 71 mandater likevel fikk langt større uttelling.

Labour og de konservative fikk henholdsvis 33,9 prosent (9,7 millioner) og 23,7 prosent (6,8 millioner) av stemmene.

Det er naturligvis den britiske valgordningen, der det er om å gjøre å bli størst i hver enkelt valgkrets, som resulterer i den svært forskjellige uttellingen, der Labour vinner rent flertall med samme oppslutning nasjonalt som Rassemblement National (RN) har i Frankrike.

Grafikk: The Times.

Med støtte fra nesten 4,1 millioner velgere er det likevel ingen tvil om at Nigel Farage, som selv er en av de fire innvalgte for Reform UK, har gjort et svært respektabelt valgresultat.

Spørsmålet er nå om han klarer å utnytte den politiske kapitalen og større synligheten til å bli opposisjonsleder i tiden frem til neste valg.

NTB er allerede i gang med en diskrediteringskampanje mot Reform UK, som de kaller «ytre høyre» i sin dekning av det britiske parlamentsvalget. NTB rapporterer hvor mange stemmer Brexit-partiet fikk i 2019, men ikke hvor mange Reform UK har fått nå.

(Rettelse: Ved tidspunktet for publisering ble det feilaktig oppgitt at Reform UK hadde fått 3,5 millioner stemmer.)

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.