NTB

Israel har gått med på å overføre drøyt 1,2 milliarder kroner til palestinske myndigheter, som hevder å ha nærmere 17 milliarder kroner til gode i Israel.

Pengene er skatt og tollinntekter som er innkrevd av Israel på vegne av palestinske myndigheter.

I februar i år ble det enighet om en ordning
der Norge skulle være mellomstasjon for pengene, slik at de igjen kunne overføres til myndighetene på Vestbredden.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyste
da at rundt 1,2 milliarder kroner ble overført da ordningen kom på plass. Siden april er det ikke overført penger.

Israels finansminister Bezalel Smotrich anklager den palestinske regjeringen for å støtte Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Han nekter å overføre penger som skulle ha dekket drift av skoler og sykehus i Gaza, og israelske myndigheter trekker også fra det de hevder er utgifter til elektrisitet, vann og behandling av palestinske pasienter på sykehus i Israel.

Israel nekter også å utbetale penger palestinske myndigheter betaler til etterlatte etter palestinere drept av israelske styrker.

Palestinske myndigheter hevder å ha nærmere 17 milliarder kroner til gode i Israel og har bedt verdenssamfunnet legge press på israelske myndigheter for å få pengene utbetalt.

Som følge av pengemangelen har offentlig ansatte palestinere bare fått mellom 50 og 60 prosent av ordinær lønn de siste månedene.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.