«En svensk eiendomsmegler som solgte boliger for milliardbeløp i Stockholm, er dømt til tre år og seks måneders fengsel for grovt bedrageri.» Det hørtes velkjent ut. Flere detaljer? Hos NTB er det anonymisert. Men hos Expressen finner vi mer kjøtt på beinet.

– Toppmegleren, 38 år, har vært meglerfirmaets administrerende direktør og firmaets store ansikt utad som suksessrik megler.

– Medeieren, en 38 år gammel mann, omtales av aktor Linda Johansson som selskapets «egentlige representant». Han har i flere år ikke vært synlig i selskapet, men er tiltalt for omfattende økonomisk kriminalitet.

– «Vaskersken», en kvinne i 50-årene og en bekjent av partneren. Kvinnen er mistenkt for å ha hvitvasket store pengebeløp ved utad å ha administrert enkelte konti og betalt kredittkortregninger.

– Samboerens kone, en 38 år gammel kvinne.

Alle fire har hele tiden nektet for å ha gjort noe galt.

Toppmegleren og partneren i meglerfirmaet har delvis lagt skylden på hverandre.

Metoden er etterhvert velkjent: Overdrevne verdianslag lurer bankene til å gi fantasilån.

Her dukker det også opp et navn som forteller oss hvilke miljøer som står bak:

Tiltalen for grovt bedrageri gjaldt såkalt boliglånsbedrageri, som innebærer at det ble gitt falske inntektsopplysninger for å lure bankene til å innvilge lån som søkerne ellers ikke ville ha fått. Det ble blant annet påstått at Serkan Demirkiran (25), som er internasjonalt etterlyst for sin innblanding i det høyprofilerte drapet på 12 år gamle Adriana, jobbet i meglerfirmaet. Han er mistenkt for å ha hatt en konstruert tjeneste med ett eneste formål: Å bruke den falske lønnsslippen til å få et banklån fra SEB for å kjøpe en leilighet i Solna. Toppmegleren nekter for å ha vært involvert i Serkan Demirkirans mistenkte falske ansettelsesforhold som varte i tre måneder.

 

https://www.expressen.se/ekonomi/bostad/toppmaklaren-doms-tvingas-i-fangelse/

Uten å si det eksplisitt etterlater Expressen ingen tvil om hva slags miljø som driver systematisk bedrageri innenfor det som skal være en regulert business: kjøp og salg av eiendom.

At det dreier seg om utlendinger uten lojalitet til Sverige som misbruker tilliten samfunnet forutsetter for å kunne fungere, forblir skjult selv om Norge også har hatt flere lignende tilfeller.

Er det fordi publikum og næringslivet ikke skal forstå omfanget av og alvoret i truslene?

Vi har fått ordet «hvitvasking» i mange sammenhenger og det norske medier, her NTB, driver er en form for hvitvasking av grov fremmedkulturell kriminalitet.

Svensk luksusmegler fengselsdømt for storstilt bedrageri

En svensk eiendomsmegler som solgte boliger for milliardbeløp i Stockholm, er dømt til tre år og seks måneders fengsel for grovt bedrageri.

Megleren gjorde kometkarriere, men framgangen dekket over for grove lovbrudd og koblinger til gjengkriminalitet, ifølge påtalemyndigheten.

Han er kjent skyldig i grovt bedrageri, hvitvasking og brudd på regnskapsloven, opplyser Stockholms tingsrett. Tiltalte nektet straffskyld under rettssaken.

Også mannens samarbeidspartner dømmes til fire år og seks måneders fengsel for samme lovbrudd. I tillegg er to kvinner dømt i saken. En av dem fikk to års fengsel, mens den andre fikk betinget dom og dagbøter.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.