President Volodymyr Zeleneskyj signerte en sikkerhetsavtale med EU torsdag som kan minne om et reserve-Nato-medlemskap. Samtidig ser EU ut til å binde sin skjebne til Ukrainas. Den er uviss.

– For første gang kommer denne avtalen til å forankre alle de 27 medlemslandenes løfter om å gi Ukraina omfattende støtte, uansett interne institusjonelle endringer, skrev Zelenskyj på X/Twitter før avtalen ble undertegnet.

– Jeg skal møte ledere fra EU og EUs medlemsland og ha bilaterale samtaler. Vi kommer til å signere tre sikkerhetsavtaler, hvorav én med hele EU, skriver han.

Ukraina har undertegnet lignende avtaler med i alt 17 land i år.

På EU-toppmøtet i Brussel skal Zelenskyj i alt signere tre sikkerhetsavtaler, en av dem med EU. (NTB)

Vi hører lite om hva avtalene går ut på, hvor forpliktende de er. Men EU ser ut til å binde seg til Ukraina-masta. Går Ukraina ned vil det kunne rive Europa med seg.

Spiser av russiske innskudd

EU gjør nå det første inngrep i russiske fryste midler i EU. Det er snakk om avkastningen av 300 milliarder dollar på 1,4 milliarder euro. Selv om de foreløpig lar hovedstolen bli stående urørt, er det neppe tvil om at Moskva ser med ublide øyne på at EU lar Ukraina bruke deres penger til krigen mot dem selv, for det er det som er realiteten.

Hva med Bardella?

Hva med fransk støtte hvis Ressemblement National vinner valget, ble Zelenskyj spurt.

– Jeg tror at det franske folkets vilje er at Frankrike støtter Ukraina uavhengig av den politiske situasjonen, svarte Zelenskyj.

– Jeg er sikker på at alle land vil være på rett side av historien. Vår side, la han til.

Det er et diplomatisk svar og Zelenskyj kan ikke annet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.