Ordningen med strømstøtte er så god at det bidrar til å hindre energieffektivisering, mener NVE-direktør Kjetil Lund. Han vil likevel ikke skrote ordningen. Ikke ennå.

Men dette kan være en advarsel om hva som kommer. Trolig vil strømstøtten avskaffes om noen år, når nordmenn har akseptert de høye strømprisene.

«Svært sjenerøs» er ordene direktøren i Norges vassdrags- og energidirektorat bruker for å beskrive ordningen, ifølge Teknisk Ukeblad. Staten betaler 90 prosent av prisen over 73 øre.

Han støtter forskningsleder for energiomstilling Sverre Alvik i DNV, også kjent som Det Norske Veritas, som har tatt til orde for at ordningen er for raus.

Alvik mener strømstøtten bør avvikles, har TU tidligere omtalt. Lund vil ikke gå like langt.

– Nei, jeg mener ikke at ordningen bør avvikles. Tvert imot, det var vi som høsten 2021 foreslo å opprette den, skriver han en epost til NTB.

– Støttenivået skal bestemmes politisk, og siden innføringen har støtten blitt økt flere ganger. Men det er klart at når støtten er 90 prosent av alle timer over 73 øre, svekkes folks insentiver til energieffektivisering og til å investere i sol på taket. Dette er en politisk avveiing, føyer han til. (NTB)

Problemet er at ordningen ikke får folk til å energieffektivisere eller installere solcellepanel, ifølge NVE-sjefen.

– Omleggingen av ordningen til å gjelde hver enkelttime og ikke bare for gjennomsnitt av måneden forsterker denne virkningen, sier Lund til TU.

– Det er også uheldig at prissignalene ikke virker i situasjoner med effektutfordringer og press på kraftsystemet. Så må dette veies mot hensynet til å gi folk vern mot høye strømpriser, sier Lund, som igjen understreker at det er en politisk avveining.

Har gitt regjeringen beskjed. Snart kommer trolig de politiske vedtakene. Men foreløpig vil hverken Arbeiderpartiet eller Høyre vrake ordningen.

– Folk skal aldri trenge å frykte at strømprisen blir så høy at den knekker familieøkonomien, sier energipolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap).

Strømstøtteordningen ble innført i desember 2021 etter at strømprisene skjøt i været, forventet av alle med en viss fornuft, men tydeligvis en overraskelse for våre såkalte eliter.

Ordningen er midlertidig. Foreløpig varer den ut 2024, og kan avskaffes med et pennestrøk, selv om dette foreløpig ikke er politikken til regjeringen. Men trolig er det kun spørsmål om tid.

Det høres jo flott ut med strømstøtte på 90 prosent. Men støtten starter først på et nivå som er langt over det vi betalte for strøm for noen år siden. Så øker prisen på mat og alt annet vi kjøper.

I tillegg stuper krona i verdi, så plutselig er vi fattige på sommerens sydentur også. For de som fortsatt har råd til å ta med barna til Mallorca eller Italia.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.