Politiet i Kenya åpnet tirsdag ild mot hundrevis av demonstranter som rev sperringer og stormet landets nasjonalforsamling. Minst ti personer skal være drept.

I tillegg har vitner observert flammer fra bygget som huser nasjonalforsamlingen.

Ifølge en ambulansearbeider på stedet er minst ti personer bekreftet døde. Nyhetsbyrået Reuters siterer også en ambulansearbeider på at minst 50 personer er såret.

Også Amnesty International Kenya melder om flere sårede.

Sammenstøtene skjedde samtidig som folkevalgte tirsdag var samlet for å vedta et nytt budsjett med svært upopulære skatteøkninger. Mange kenyanere frykter at de kommer til å få enda dårligere levekår som følge av de økonomiske innstrammingene.

Protestmarsjer i flere byer

Tirsdag marsjerte hundrevis av demonstranter både i Nairobi sentrum, kystbyen Mombasa og slumområdet Kibera i Nairobi. Over hele Kenya har det de siste dagene vært protester mot regjeringens planlagte skatteøkninger.

– Vi vil stenge ned hele nasjonalforsamlingen, og alle nasjonalforsamlingens medlemmer bør trekke seg, sier en av demonstrantene, Davis Tafari.

Motstandere av skatteøkningene har oppfordret folk til generalstreik og demonstrasjoner over hele landet, noe som i forrige uke førte til at tusenvis av mennesker samlet seg i gatene.

Ber presidenten om å gå

Flere ber om at president William Ruto går av. Han vant valget for nær to år siden med løfter om å løfte de fattigste i Kenya.

Isteden har han vært presset fra flere hold. Det internasjonale pengefondet (IMF) krever på den ene siden at regjeringen må få kontroll over statsgjelden og bruke mindre penger, mens en hardt presset befolkning ønsker seg mer hjelp til å takle prisstigningen.

Den nye skatteøkningen tar sikte på å få inn ytterligere 2,7 milliarder dollar til statskassen, et forsøk på å lette på den tunge gjeldsbelastningen. I dag spiser de årlige rentebetalingene 37 prosent av landets inntekter.

Myndighetene har kommet med enkelte innrømmelser. Blant annet skal de skrote omstridte forslag om nye avgifter på brød, matolje, bileierskap og finansielle transaksjoner. Disse har dog ikke vært nok til å tilfredsstille demonstrantene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.