Utvalget som skal gjennomføre en utredning om kjernekraft som mulig kraftkilde i Norge, skal ledes av Cicero-direktør Kristin Halvorsen. FrP mener at dét er en skivebom.

Den tidligere SV-lederen får jobben til tross for at hun tidligere har uttrykt sterk skepsis til kjernekraft. I 2018 sa Cicero-direktør Halvorsen nei til kjernekraft.

– Det er som om en Rødt-politiker skulle lede en Nato-utredning, eller MDG forvalte petroleumspolitikken. Altså fullstendig skivebom, tordner energipolitisk talsperson Marius Arion Nilsen i FrP. (NTB)

Nilsen kaller det misbruk av anledningen til å få seriøse fakta på bordet fra regjeringens side.

– Premisset er da allerede satt, sier Nilsen til NTB.

Debatten om kjernekraft og havvind fortsetter

Halvorsen får følge av blant andre Astrid Liland, skriver Energidepartementet i en pressemelding. Liland har vært avdelingsdirektør i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Nå er hun direktør for HMA (helse, miljø og sikkerhet) i Bærum.

– Kjernekraft er en kompleks energikilde som rører ved en rekke samfunnsområder. Det er derfor behov for å skaffe et så oppdatert og solid kunnskapsgrunnlag som mulig om kjernekraft som energikilde i det norske kraftsystemet, sier energiminister Terje Aasland (Ap).

Behovet for utslippsfrie og stabile energikilder, økende kraftbehov og planer om etablering av kjernekraftproduksjon fra private aktører har gjort spørsmålet om kjernekraft aktuelt, mener energiministeren.

Er Aasland og regjeringen nå plutselig opptatt av stabile energikilder? Slik har det ikke fremstått under den massive satsingen på ustabil energi i form av særlig vindkraft.

Det skal i tillegg etableres en ressursgruppe med fagpersoner som skal gi innspill til utvalget og sikre involvering av sentrale fagmiljøer.

Utvalget skal levere en rapport innen 1. april 2026.

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.