Netanyahu har mobilisert alt av etterretningstjenster og diplomater for å overvåke Den internasjonale straffedomstolens etterforskning av ham selv og andre israelske ledere. Domstolen var klar over at de var i søkelyset og gjorde alt for å skjule sine spor.

Det avslører Guardian i et samarbeid med to israelske publikasjoner.

Rapporten siterer «mer enn to dusin nåværende og tidligere israelske etterretningsoffiserer og myndighetspersoner, høytstående ICC-tjenestemenn, diplomater og advokater» som er kjent med saken, og sier at ved siden av spionbyrået Mossad, omfattet etterretningsinnsamlingen også sikkerhetstjenesten Shin Bet, og de israelske forsvarsstyrkenes militære etterretningsdirektorat og dets signaletterretningsavdeling, Unit 8200.

Israel, som hadde forbudt ICCs ansatte adgang til Vestbredden og Gaza, avlyttet regelmessig deres samtaler og kommunikasjon med palestinere, selv om de aldri direkte avlyttet ICC-tjenestemenns enheter, heter det i rapporten.

Det er ikke det minste rart at Israel forsøker å finne ut hva som foregår. Både stater og selskaper bruker slike metoder for å finne ut hva motstanderen pønser på.

Israel har i likhet med USA ikke ratifisert avtalen som gjør dem underlagt Straffedomstolen. Domstolen kan likevel åpne saker mot landet, men ikke hvis landets rettsvesen seg tar affære. Det var dette Netanyahu forsøkte finne ut av: Hvilke saker jobbet ICC med? Slik at Israel kunne komme dem i forkjøpet. Da kunne ikke ICC gjøre noe.

En av gruppene Israel overvåket var den palestinske hjelpeorganisasjonen Al-Haq. Mossad installerte overvåkingsprogrammet Pegasus på de ansattes telefoner. Israel gikk senere ut mot Al-Haq og kritiserte Norge for å støtte gruppen. Utenriksminister Anniken Huitfeldt ville se bevisene for at Al-Haq var involvert i terror, men det kunne ikke Israel levere UD.

Det kan være overvåkingen av Al-Haq handlet om større ting.

Karim Khan var opprinnelig ikke interessert i saken mot Israel da han overtok. Det var først i februar i år at han fattet interesse.

Israel føler at FN-systemet er rigget mot dem og de har mange bevis for det.

Karim vil ha pågripelsesordre for Netanyahu og Yoav Gallant. Det får han neppe. USA ønsker ikke at ICC skal kunne gjøre israelske ledere til internasjonale pariaher. Det kan skape en farlig presedens.

 

https://www.timesofisrael.com/israel-said-to-have-waged-9-year-war-against-icc-tapping-its-communications/

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.