En gruppe Republikanske senatorer advarer Den internasjonale straffedomstolen, ICC, mot å ta ut tiltaler mot den israelske ledelsen. I så fall vil domstolens ledere og deres familier få føle USAs vrede, sier Tom Cotton. Det høres ikke ut som noen tom trussel.

Domstolen har blitt stadig mer egenmektig med årene. Også Mark Pompeo forbød domstolens medlemmer å reise inn i USA privat av samme grunn: Domstolen overskred sine fullmakter.

Domstolen kan reise tiltale mot stater hvis de ikke har et fullgodt lovverk som fungerer. Det har Israel og derfor er det å reise tiltaler det samme som å underkjenne israelsk rettsvesen, sier senatorene.

«Sikt på Israel, og vi vil sikte oss inn på dere», advarer et dusin republikanske senatorer i et brev til sjefsanklager Karim Khan ved Den internasjonale straffedomstolen, i forbindelse med rapporter om at ICC vurderer å utstede arrestordre mot israelske topptjenestemenn.

«Slike handlinger er illegitime og mangler rettslig grunnlag, og hvis de blir gjennomført, vil det resultere i alvorlige sanksjoner mot deg og din institusjon», heter det i brevet, som ledes av senator Tom Cotton. Brevet er også undertegnet av senatorene. Mitch McConnell (minoritetsleder), Rick Scott, Tim Scott, Ted Cruz og Marco Rubio.

«ICC forsøker å straffe Israel for å ha iverksatt legitime selvforsvarshandlinger mot sine iransk-støttede angripere. Faktisk var du, med dine egne ord, vitne til ‘scener av kalkulert grusomhet’ utført av Hamas i Israel etter angrepene 7. oktober. Disse arrestordrene vil bringe ICC på linje med den største statlige sponsoren av terrorisme og dens stedfortreder. For å gjøre det klart: Det finnes ingen moralsk ekvivalens mellom Hamas’ terrorisme og Israels berettigede respons», skriver senatorene.

«ICCs charter forbyr også domstolen å gå videre med en sak med mindre den aktuelle regjeringen er uvillig eller ute av stand til å føre tilsyn med seg selv. Du har selv sagt at ‘Israel har utdannede advokater som gir råd til kommandanter og et robust system som skal sikre overholdelse av internasjonal humanitær rett’. Ved å utstede arrestordrer vil dere sette spørsmålstegn ved legitimiteten til Israels lover, rettssystem og demokratiske styreform.

«Hvis dere går videre med tiltakene som er angitt i rapporten, vil vi avslutte all amerikansk støtte til ICC, sanksjonere deres ansatte og medarbeidere, og utestenge dere og deres familier fra USA», heter det i brevet. «Dere er blitt advart.»

https://www.timesofisrael.com/liveblog-may-6-2024/

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.