NTB

Tre personer er drept i voldsomme opptøyer i det franske territoriet Ny-Caledonia i Stillehavet. President Emmanuel Macron varsler unntakstilstand.

Ifølge en uttalelse fra den franske presidentens kontor ba Macron om at spørsmålet om unntakstilstand skulle behandles av regjeringen onsdag ettermiddag.

Macron advarer om at ytterligere vold blir møtt med «kompromissløs» respons. Han ber samtidig om at den politiske dialogen for å få en slutt på uroen gjenopptas.

Protest mot valglov

Opptøyene brøt ut mandag i protest mot en ny lov som skal gi flere innflyttede franskmenn stemmerett i det franske territoriet. Tirsdag eskalerte opptøyene, og store politistyrker ble sendt ut i gatene.

De tre døde tilhører alle urfolksgruppen kanak, opplyser en talsperson for Ny-Caledonias president Louis Mapou.

Flere hundre personer er skadd i opptøyene, blant dem rundt 100 politifolk og medlemmer av de paramilitære politistyrkene, ifølge AFP.

Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin opplyser onsdag at portforbudet videreføres. Samtidig opplyser statsminister Gabriel Attal at ytterligere politistyrker vil ankomme i løpet av få timer.

Verste siden 80-tallet

Opptøyene i det franske territoriet er de verste siden 1980-tallet, og franske myndigheter sier de har sendt forsterkninger til øygruppen.

Striden står om en lovendring som skal gi stemmerett og dermed mer politisk innflytelse til om lag 25.000 franske innvandrere som har bodd sammenhengende på Ny-Caledonia i over ti år. Fram til nå har stemmeretten til alle som ikke bodde der før 1998, vært «frosset».

Statsminister Attal informerte onsdag den franske nasjonalforsamlingen om at regjeringen planlegger samtaler med Ny-Caledonias ulike grupperinger i forkant av gjennomføringen av grunnlovsreformen som kommer til å endre territoriets valglover.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.