I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslås det å øke Gaza-bistanden fra 250 millioner kroner til 1 milliard. Samtidig øker regjeringen bistand til krigen i Ukraina med 7 milliarder. Humanitær bistand til Hamas; våpen til Ukraina.

Hjelpen til Gaza er selvsagt humanitær, og hverken mediene eller politiske myndigheter problematiserer at territoriet styres av en gruppe som ble valgt i 2006, men ikke har vært på valg siden, og som gikk til krig mot nabolandet, som det har lovet å utslette. Hamas er slett ikke fattig, men velger å bruke pengene på krig mot naboen. Norske myndigheter dekker opp for denne prioriteringen.

– Vi firedobler den humanitære støtten til Gaza. Det vil si livreddende nødhjelp, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim til TV 2.

Pengene skal gå til blant annet mat, vann, drivstoff og medisiner. Planen er at ubrukte bistandsmidler skal omdisponeres til Gaza.
– Selv om dette innebærer krevende omdisponeringer, er regjeringens prioriteringer fortsatt tydelige. Vi har fortsatt fokus på og bidrar solid for å oppnå bærekraftmålene, og vi skjermer kjernebidrag til FN, sier utviklingsministeren.

Tvinnereim påpeker at det opprinnelige budsjettet for 2024 ble vedtatt før krigen i Gaza startet, og at det er derfor regjeringen nå vil øke bistanden.

Alle kan se at forholdene i Gaza er forferdelige. Men at dette er en krig Hamas helt bevisst har utløst selv, at de ofrer sin egen befolkning i håp om en storkrig mot Israel, blir ikke tematisert.

– Palestinerne på Gaza har levd under forferdelige forhold helt siden 7. oktober i fjor, da krigen startet, sier hun.

Forslaget til revidert nasjonalbudsjett legges fram tirsdag.

Nylig har en varsler fra UNRWA avslørt at det pågår et storstilt underslag av nødhjelp som selges på det svarte markedet. Norske medier er helt tause.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.