Utenriksminister Espen Barth Eide «reagerer sterkt» på at Israel lukker Al Jazeeras kontorer i landet. Beslutningen i regjeringen var enstemmig.

– Verdenssamfunnet er helt avhengig av mediene for å få troverdig informasjon om situasjonen. Å forby et nyhetsmedium som Al Jazeera er et direkte angrep på pressefriheten, sier Eide (Ap) til TV 2.

Beslutningen i den israelske regjeringen var enstemmig, opplyser statsminister Benjamin Netanyahu i en melding på X/Twitter søndag. (NTB)

NTB  bruker uttrykket at Al Jazeera «forbys i landet». Det høres ut som om det blir forbudt å se på kanalen. I virkeligheten er det snakk om at de må lukke sine kontorer. De får ikke lenger lov å operere fra israelsk territorium. Det er noe ganske annet.

Al Jazeera eies av Qatar. Landet har et Janus-ansikt, både vestvendt og forståelsesfull overfor Iran og Hamas. Særlig sendingene på arabisk er egnet til å oppflamme følelsene.

Det er ikke klart når forbudet skal iverksettes og om det er midlertidig eller permanent. Få minutter etter Netanyahus kunngjøring sendte Al Jazeeras engelskspråklige kanal direkte fra israelskokkuperte Øst-Jerusalem.

Nylig vedtok den israelske nasjonalforsamlingen en ny lov som åpner for at utenlandske rikskringkastinger kan bli stengt midlertidig hvis de vurderes som en trussel mot den nasjonale sikkerheten i forbindelse med Israels krig på Gazastripen. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.