I første halvdel av 2023 fikk 100.000 nordmenn slankesprøyter på resept. Totalt ble det solgt 1,55 millioner pakninger med slankesprøyter i 2023.

Tilbakemeldingene på alvorlige bivirkninger er imidlertid mange.

Betennelse i bukspyttkjertelen, alvorlige allergiske reaksjoner, og alvorlig væsketap er bare noen av bivirkningene det har blitt meldt om, skriver ABC Nyheter.

– Direktoratet for medisinske produkter har fått 740 meldinger om bivirkninger av sprøytene. 160 av dem er alvorlige, sier overlege Sigurd Hortemo.

Marte Kvittum Tangen, som er leder i Norsk forening for allmennmedisin, sa i begynnelsen av april til P4 at langtidseffektene av slankesprøytene ikke er godt nok undersøkt ennå.

I Norge kan disse sprøytene ikke fås på blå resept, kun på hvit resept, noe som vil si at pasientene er nødt til å betale for medisinen selv.

Legemidlene i sprøytene virker ved å bremse matens bevegelse gjennom magesekken og dempe appetitten, noe som fører til vekttap.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.