Politi utenfor Stockholm tingrett. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

En 19-årig mann er dømt til livsvarig fengsel for å ha skutt og drept en jevnaldrende mann i Stockholm sentrum i fjor høst.

I Sverige prøver myndighetene nå å slå hardt ned på den galopperende gjengkriminaliteten og volden som herjer landet. Strenge straffer skal være en del av kuren som benyttes.

Det fikk man nå se et eksempel på i form av en dom fra Stockholm tingrett torsdag.

Her ble en 19-årig mann dømt til livsvarig fengsel for å ha skutt og drept en jevnaldrende mann i Stockholm sentrum i fjor høst.

NTB-TT melder om saken.

19-årige Hamza Abo Karah döms till livstids fängelse för mordet, melder svenske medier.

Det er en streng straff for en ung mann, og er ment å legges merke til.

En 18 år gammel kvinne er samtidig dømt til ti års fengsel for medvirkning til drapet. En 17-åring som også var tiltalt for medvirkning, er frikjent

Det var et stygt drap dette handlet om. Men nettopp slike ugjerninger er nå faretruende vanlige i Sverige, noe som ligger til grunn for myndighetenes økende bekymring.

Offeret ble skutt flere ganger i en gate i Vasastan i Stockholm 13. september. Han fikk førstehjelp av forbipasserende, men døde senere på sykehus.

Bakgrunnen for drapet var ifølge domstolen en intern konflikt i den kriminelle gjengen Foxtrot.

Dette er for øvrig en gjeng som har begynt å etablere seg også i Norge, se artikkel under.

Det er et åpent spørsmål om slike strenge straffer vil gjøre inntrykk i de aktuelle kriminelle miljøene. Det å havne bak murene anses ofte som «en del av livet» for de kriminelle.

Minst like avgjørende blir det å se hvilke realiteter som viser seg å ligge bak en dom på «livsvarig» fengsel. Betyr det faktisk hele livet, eller betyr det noen år i fengsel, før man er ute på prøve eller løslates gjennom andre ordninger?

Les også: 

Lederskikkelse i Foxtrot-nettverket pågrepet etter Moss-skyting

 

Bestill fra Document i dag:

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.