Russlands president Vladimir Putin Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Den sveitsiske regjeringen bekrefter at de skal holde en to dager lang høynivåkonferanse om Ukraina i juni, selv om Russland har sagt de ikke vil delta.

Sveits sa allerede i januar at de ville være vertskap for et slikt toppmøte etter å ha mottatt en forespørsel fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

NTB-Reuters melder om saken.

– Det er for øyeblikket tilstrekkelig internasjonal støtte for en konferanse på høyt nivå for å starte fredsprosessen, sier regjeringen i en uttalelse onsdag.

Sveitsiske medier erfarte onsdag ettermiddag at USAs president Joe Biden er blant topplederne som har sagt ja til å delta på konferansen. Sveits håper også at land som Kina vil delta.

Russland invitert, men ikke interessert i å delta

Fra en del hold kreves det at Ukraina må forhandle om fred med Russland. Selveste paven i Roma har luftet slike tanker.

Disse kravene viser seg nå å være uten hold i noen virkelighet, og kan forstumme.

For med denne invitasjonen til samtaler er faktisk hånden strukket ut, men Russland takker altså nei.

Det fremkommer at Russland ikke har interesse av fredsforhandlinger.

Dette er en krig Russland kan stanse når som helst. Men landets regime vil heller fortsette, med alle de lidelser, tap og grusomheter det daglig fører til.

Konferansen skal etter planen holdes i feriebyen Bürgenstock i kantonen Nidwalden utenfor Luzern 15. og 16. juni.

Formålet med konferansen er å skape et rammeverk som er gunstig for en omfattende og varig fred i Ukraina, samt «et konkret veikart for hvordan Russland kan fås med i fredsprosessen».

Russland, som invaderte Ukraina i februar i forfjor, har sagt de ikke vil delta på konferansen og har anklaget Sveits for å ikke lenger være nøytrale.

De hevder også at konferansen er meningsløs uten russisk deltakelse, til tross for at de er invitert.

Ulike betingelser

Russiske myndigheter har sagt at de er åpne for samtaler, men at disse må «anerkjenne den nye realiteten på bakken».

De krav Russland har luftet ved en del anledninger, omfatter «demilitarisering og «denazifisering» av Ukraina, samt at de krever å føre forhandlinger med et nytt styre i Kyiv. Det innebærer i praksis en total kapitulasjon fra Ukrainas side.

Da vil forhandlingene i hovedsak dreie seg om praktiske forhold knyttet til den russiske overtakelsen av landet og dets ca. 40 millioner innbyggere.

Et russisk-styrt marionett-regime kan innsettes i Kyiv, og undertrykkelsen og russifiseringen av Ukraina kan settes i gang for fullt, slik man blant annet har sett den praktisert i Mariupol, Butsja og Irpin.

For Ukraina er dette helt urealistisk, slik det vil være for ethvert annet selvstendig land.

Ukrainerne krever på sin side full gjenoppretting av sin territorielle integritet og full tilbaketrekking av russiske styrker fra ukrainsk territorium, hvilket er i tråd med internasjonal rett.

Sveitsiske myndigheter har ennå ikke offentliggjort en fullstendig liste over hvem som skal delta i samtalene i juni.

Kinas deltakelse er uavklart. Men russerne blir uansett neppe å se.

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.