Midtøsten-ekspert og seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, Jørgen Jensehaugen, sier til NTB at Hamas ikke kan gi slipp på gislene, da de er deres livsforsikring. Israel har lovet å knuse Hamas. Derfor kan de ikke frigi gislene.

Jensehaugen går enda lenger:

Han mener at Israel har gjort det så å si umulig for Hamas å stanse krigen.

Dersom Hamas slipper fri gislene, har de ikke lenger noen livsforsikring. Israel har jo lovet å knuse Hamas, sier Jensehaugen.

– Det eneste kortet Hamas har på hånden, er dermed gislene.

Jensehaugen ser altså situasjonen fra Hamas’ synspunkt. Dét er ganske spesielt, med tanke på Hamas’ massakre 7. oktober og deres eksplisitte løfter om at dette bare var begynnelsen på hva Israel har i vente.

Jensehaugen vet godt at Israels uttalte mål er å knuse Hamas, men sier at Israel ikke er i nærheten av dette.

Det kommer kanskje an på øynene som ser. Under den siste kampen om Shifa-sykehuset sa Israel at de hadde drept 200 Hamas-krigere. Norske medier sår systematisk tvil om Israels opplysninger og heller mot Hamas’ egne opplysninger, som hevder at helsearbeidere og pasienter ble drept. Evalueringen later til å være ideologisk – ikke journalistisk. Det begynte tidlig i krigen, da mediene forsøkte å desavuere Israels funn av tunnelsystemet og funn av våpenlagre på sykehusene.

Prio-forskeren mener at Hamas godt visste at Israel ville reagere voldsomt på angrepet 7. oktober, og at det ville medføre store lidelser for egen befolkning.

– De hadde et stort moralsk ansvar ved å sette i gang krigen. Men når krigen nå er i gang, vil Hamas neppe gi seg fordi Israel har lovet å knuse dem, sier han.

En debatt om det moralske perspektivet vil eventuelt komme senere.

Det virker som om Jensehaugen forstår at Hamas ikke kan gi seg. Det kan bare bety at han synes de fortjener å overleve som organisasjon.

Hamas’ uttalte mål er utslettelse av den jødiske staten og dens innbyggere.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.