Islamisches Zentrum München. Foto: Flocci Nivis / cc by 4.0 / Wikimedia Commons.

I Tyskland hagler kritikken mot en gruppe fra det tyske sosial­demokratiske partiet SPDs lokallag i München som nylig besøkte en suspekt moské under en kveldsbønn og deretter deltok i et iftar-måltid, der fasten brytes om kvelden under ramadan.

Besøket fant sted i Islamisches Zentrum München (IZM) og ble gjennomført av München SPDs arbeids­gruppe for migrasjon og mangfold, melder Focus.

I en post på Instagram skrev SPD-politikerne siden blant annet at det hadde vært en flott og informativ kveld.

Skjermdump: Abendzeitung München.

At moskeen står Det muslimske brorskapet nær og overvåkes av den innen­landske sikkerhets­tjenesten Verfassungs­schutz i delstaten Bayern, syntes derimot ikke å affisere SPD-gruppen, ei heller at imam Mohamed Ibrahim den 7. oktober 2023, da Hamas angrep Israel, hadde skrevet at «alle har sin måte å feire oktober på».

Ekstremisme­bekjempende myndigheter i Tyskland er derimot kritiske til det de kaller legitimering av islamistiske strukturer som demokratiske partnere. Det samme er Den kristelig-sosiale union (CSU) i München, der gruppeleder Manuel Pretzl omtaler besøker som tankeløst.

Christian Köning, som er leder for SPDs lokallag i den bayerske hovedstaden, sier i en kommentar at det er forståelig at arbeids­gruppen besøkte moskeen, men at den offentlige kommunikasjonen om besøket etterpå ikke var fornuftig.

* * *

Europeiske sosial­demokrater som bryter ramadan­fasten, er altså ikke et fenomen begrenset til Søndre Nordstrand.

Men der SPD-lederen i München ser problematiske sider ved det, støttes initiativet i Oslo-bydelen helhjertet av Oslo Arbeider­partis leder Frode Jacobsen overfor Dagbladet.

– Jeg synes det er flott at Søndre Nord­strand Arbeider­parti gjør dette. Oslo Arbeider­parti og flere av våre lag har i flere år hatt ulike arrangementer knyttet til ramadan og andre anledninger av religiøs art, sier Jacobsen.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.