Det høyreorienterte partiet Chega (Nok!) blir en tung tunge på vektskålen efter søndagens valg av ny nasjonalforsamling i Portugal. Chega som ble opprettet i 2019, økte sin oppslutning fra 7,8 til 18 prosent; en firedobling fra 12 til 48 representanter i nasjonalforsamlingen.

Portugiserne har gitt et tydelig signal

Chegas leder, den karismatiske André Ventura, erklærer seg villig til å regjere sammen med sentrum-høyre-alliansen Aliança Democrática (AD) som med knappest mulig margin ble slått av Partido Socialista (PS), partiet som de siste åtte år har sittet med absolutt flertall. PS fikk 28,66 prosent av stemmene mot ADs andel på 28,63 prosent:

– Portugiserne har gitt et tydelig signal om hva de ønsker. AD ba om absolutt flertall, men det kom de ikke i nærheten av. Det samme gjorde PS og de er blitt vist ut av regjeringskontorene. Chega ba om å bli en sentral aktør i portugisisk politikk og velgerne lyttet til oss. Vi er rede til å være med på å styre Portugal de kommende fire årene. Med dette valgresultatet er det portugisiske «topartisystemet» historie, sier Ventura.  

Lederen av AD, Luís Montenegro lovet velgerne under valgkampen at de ikke ville samarbeide med Chega og han har gjentatt at løftet skal innfris. Han gjør i tilfelle alliansens parlamentariske liv komplisert; uten Chega har ikke høyresiden parlamentarisk flertall.

Venstresiden i portugisisk politikk består i tillegg til PS, av CDU med fire, Bloco de Esquerda (BE) med fem, Livre med fire og PAN ett parlamentsmedlem.

Mariana Mortágua fra den en gang så sterke venstreblokken BE, har annonsert at deres fem representanter vil bidra til «en løsning som fjerner høyresiden fra regjeringen».

Det nye høyre i Portugal

Meningsmålinger viser at Chega er største parti blant yngre, mannlige velgere.

Statsviter António Costa Pinto ved Universitetet i Lisboa mener det nye høyre er «kommet for å bli»:

– I de første tyve årene hadde Partido Socialista i sentrum-venstre en grunnleggende utfordring i et sterkt kommunistparti som ble efterfulgt av det radikale Bloco de Esquerda. Idag har utfordringen flyttet seg til høyre. Portugal er endelig blitt en del av de europeiske demokratiene hvor den radikale høyresiden er en utfordring.

Professoren sammenligner det nye portugisiske høyre med det spanske partiet Vox og Geert Wilders i Nederland – begge uttrykk for befestede velgerbevegelser til høyre:

– Også i Portugal er det nye høyre kommet for å bli.

God stemning

Undertegnede kan berette om god stemning på den lokale baren igår kveld da bargjestene ga beskjed om «chega» først da glassene rant over.

Nytt høyreparti gjør brakvalg i Portugal

 

 

 

Kjøp Roger Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.