Med millionstøtte i boks skal ti selskaper under ledelse av Norwegian Hydrogen AS gjøre havnen i Hirtshals «grønnere».

Målet er ifølge reklamen å bygge et «integrert hydrogen-økosystem», som ved hjelp av lokale vindturbiner skal produsere såkalt grønn hydrogen. Den skal etter planen bidra til å kutte CO2-utslipp fra havneområdet.

Ni millioner euro er gitt i støtte fra Clean Hydrogen Partnership som er et offentlig-privat samarbeid mellom EU, en sammenslutning av europeiske hydrogenprodusenter og europeiske forskningsinstitusjoner som har fokus på hydrogen.

Satsingen er en del av Europakommisjonens The European Green Deal, som går ut på å bli det første kontinentet som blir «klimanøytralt» innen 2050.

Havnen i Hirtshals skal ifølge planene bygges kraftig ut for å få på plass et fem megawatts elektrolyseanlegg og distribusjonsnettverk for hydrogen, oksygen og varme, samt en stor påfyllingsstasjon. Målet er å produsere minst 500 tonn hydrogen årlig innen fem år, skriver selskapet på nettsidene sine.

Prosjektpartnerne har engasjert det danske konsulentfirmaet Hydrogen Valley som kommunikasjonsbyrå og til å ta seg av søknadene om pengestøtte. Dette firmaet er spesialisert på å skaffe til veie penger til hydrogenprosjekter.

Norwegian Hydrogen AS holder til i Ålesund og ble startet av familieselskapet Flakk Group AS med investor Knut Trygve Flakk i front. Det er gjennom Flakk Composites AS familien eier den største aksjeposten på 20 prosent.

Norwegian Hydrogen hadde i siste tilgjengelige årsregnskap (2022) et negativt driftsresultat på 61 mill. kroner. Selskapet inngår i en struktur med seks datterselskaper, der de fleste er nystartede og ikke har levert årsregnskap ennå.

Norwegian Hydrogen eier ellers drøye 17 prosent av Hyon AS i Drammen, som produserer påfyllingsstasjoner for hydrogen. I fjor ble det negativt driftsresultat på 20 mill. kroner, mens omsetningen var på 5,7 millioner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.