Tilman Riemenschneider (c.1460-1531).
Altertavle utskåret i lindetre, Jakobskirche i Rothenburg, Bayern.

I venstre felt ser vi Jesu inntog i Jerusalem, midtfeltet (med elleve apostler) viser Nattverden, og i høyre felt Jesus i Gethsemane, like før han ble grepet.

Nattverden er først omtalt i apostelen Paulus’ første brev til korintierne, 11, 23-26 (DNB 1930), kjent som Nattverdens innstiftelsesord og dessuten i de synoptiske evangelier.

For jeg har mottatt fra Herren dette som jeg også har overgitt eder, at den Herre Jesus i den natt da han blev forrådt, tok et brød, takket og brøt det og sa: Dette er mitt legeme, som er for eder; gjør dette til minne om mig! Likeså også kalken efter aftensmåltidet, idet han sa: Denne kalk er den nye pakt i mitt blod; gjør dette, så ofte som I drikker den, til minne om mig! For så ofte som I eter dette brød og drikker denne kalk, forkynner I Herrens død, inntil han kommer.
Nattverden er selvfølgelig inkludert i Johann Sebastian Bachs (1685-1750) Matthaeus-Passion med tekst fra Martin Luthers tyske bibeloversettelse. Her dirigerer Karl Richter solister. Münchener Bach Orchester, Chor & Chorbuben i et opptak fra 1971

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.