Peter Paul Rubens (1577–1640).
Olje på tre, 28 x 37 cm, Louvre, Paris.

Dette bildet regnes som en forstudie til et større maleri, som fantes i Kaiser-Friedrich-Museum i Berlin, men som dessverre ble ødelagt i et alliert bombeangrep.

Perikopen om gjenoppvekkelsen av Lazarus finner vi bare i det ellevte kapitel i evangeliet etter Johannes, selve oppvekkelsen beskrives i vers 38-44 (DNB 1930):

Jesus blev da atter oprørt i sin sjel, og kom til graven; det var en hule, og det lå en sten over den. Jesus sier: Ta stenen bort! Marta, den dødes søster, sier til ham: Herre! han stinker allerede, for han har ligget fire dager. Jesus sier til henne: Sa jeg dig ikke at dersom du tror, skal du se Guds herlighet?

De tok da stenen bort. Men Jesus løftet sine øine mot himmelen og sa: Fader! jeg takker dig fordi du har hørt mig. Jeg visste jo at du alltid hører mig, men for folkets skyld som står omkring, sa jeg det, forat de skal tro at du har utsendt mig. Og da han hadde sagt dette, ropte han med høi røst: Lasarus, kom ut! Da kom den døde ut, bundet med liksvøp på føtter og hender, og om hans ansikt var bundet en svededuk. Jesus sier til dem: Løs ham og la ham gå!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.