I Greta Thunbergs hjemland jobbes det for å redde menneskeheten fra en global klimakrise. Dessverre viser det seg at et klimaprosjekt i Ghana i Vest-Afrika for å redusere Sveriges utslipp med 165.000 tonn, kun ga 39 kilo som resultat. Dette melder SVT.

Sverige skal være et av de første landene i verden som reduserer sine utslipp av klimagasser gjennom prosjekter i andre land.

Men når SVT besøker et banebrytende anlegg i Ghana, viser det seg at utslippene så langt kun er redusert med 39 kilo karbondioksid. Dette tilsvarer en biltur mellom Stockholm og Göteborg.

Etter en anskaffelse har Energibyrået signert en kontrakt verdt 100 millioner svenske kroner med selskapet Stella Futura. De må redusere utslippene med totalt 165.000 tonn karbondioksid (CO2) i løpet av de neste fem årene.

I første fase bygges solcellepaneler på nesten 400 sykehus og helsesentre i Ghana. Det skal gi en sikrere strømforsyning og lavere kostnader. Utslippene reduseres ved at sykehus bruker mindre diesel til reservekraft og ved at solenergi erstatter «skitten», dyr strøm fra nettet.

Sverige kan i teorien godskrive utslippsreduksjonene som er gjort i Ghana som utslippskreditter, såkalte ITMO-er.

Men SVTs gjennomgang viser at selskapet er langt unna målet. Anlegget ved St. Marys sykehus har kun redusert utslippene så mye at det tilsvarer en biltur Stockholm–Göteborg, rundt 39 kilo.

Den totale besparelsen for de nesten 400 anleggene som er planlagt, blir kun 600 tonn, eller fire promille av det stipulerte målet.

«Vi startet med sykehusene, men innså at de ikke vil gi den utslippsreduksjonen som Sverige trengte, så vi har åpnet prosjektet for skoler, fabrikker og gårder slik at vi kan nå målet». Dette uttaler selskapets administrerende direktør i Ghana, Francis Asante, til SVT.

Stella Futura betales av svenske Energimyndigheten på etterskudd etter hvor mye solenergi de produserte. Men blir det mindre enn lovet, kan ikke Sverige godskrives en så stor reduksjon i utslipp som planlagt. Energimyndigheten stoler på at Stella Futura kan ro prosjektet i land.

Robert Andrén, generaldirektør i Energimyndigheten i Sverige, kommenterer at «De har signert en avtale med oss ​​om å levere dette».

Solceller i Ghana er en del av den nye svenske klimapolitikken. Sverige ønsker å være et av de første landene i verden som tar i bruk et nytt system for handel med klimakvoter under artikkel 6 i Paris-avtalen. Det kunne regjeringen fortelle under COP28-klimaforhandlingene i Dubai.

Artikkel 6 i Paris-avtalen regulerer handel med kvoter mellom land. Den oppmuntrer til klimatiltak der man gir utviklingsland finansiering og kunnskap. Det kan handle om treplanting, søppeltømming, grønn energi og andre ting.

SVT opplyser at Energimyndigheten i Sverige betaler Stella Futura 60 dollar per tonn karbondioksid. Den totale utslippsreduksjonen skal være på 165.000 tonn mellom 2024 og 2028 dersom de totalt installerer i overkant av 31 MW solceller.

Dersom målet nås, vil selskapet motta totalt 100 millioner SEK. Ifølge selskapet utgjør dette omtrent 20 prosent av den totale investeringskostnaden. Resten må dekkes av andre tilskudd og av grønne infrastrukturfond som ønsker avkastning.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.