NTB

En nederlandsk ankedomstol beordrer den nederlandske regjeringen til å stanse eksport av deler til kampflyet F-35 til Israel.

– Det er utvilsomt stor risiko for at de eksporterte F-35-delene blir brukt i alvorlige brudd på folkeretten, sier domstolen i kjennelsen.

En rekke menneskerettsorganisasjoner gikk i fjor til søksmål mot den nederlandske staten fordi de mente levering av deler til kampflyet bidrar til brudd på folkeretten.

– Disse delene gjør det mulig for Israel å slippe bomber på hus og familier, sa direktør Michiel Servaes i Oxfam Novib, en av saksøkerne, i desember.

En domstol konkluderte samme måned med at deleleveransene er en politisk beslutning rettsvesenet ikke skal blande seg inn i, men en ankedomstol har nå omgjort denne avgjørelsen.

Den nederlandske staten har nå sju dager på seg til å etterkomme dommen.

De USA-eide F-35-delene oppbevares på et lager i Nederland og sendes deretter til flere land, inkludert Israel, via eksisterende eksportavtaler.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.