En nederlandsk ankedomstol har nedlagt forbud mot at Nederland kan eksportere deler til F-35-flyene til Israel. Beslutningen truer Israel, men også tilliten innad i den vestlige alliansen som Israel stoler på.

Hvis ett land kan torpedere viktige deler midt i en krig, er det en overprøving av dette landets rett til å føre forsvarskrig som vil måtte få konsekvenser.

Hele delsamarbeidet rundt bygging av militært materiell bygger på tillit til at partene overholder sine forpliktelser. Hvis ett land bryter kjeden unilateralt, får det store konsekvenser.

En nederlandsk ankedomstol beordrer den nederlandske regjeringen til å stanse eksport av F-35-deler til Israel.

En rekke menneskerettsorganisasjoner gikk i fjor til søksmål mot den nederlandske staten fordi de mente leveringene av delene bidro til brudd på folkeretten.

– Disse delene gjør det mulig for Israel å slippe bomber på hus og familier, sa direktør Michiel Servaes i Oxfam Novib, en av saksøkerne, i desember.

En domstol konkluderte i desember med at leveringen er en politisk beslutning rettsvesenet ikke skal blande seg inn i, men en ankedomstol har nå omgjort denne avgjørelsen.

De USA-eide F-35-delene oppbevares på et lager i Nederland og sendes deretter til flere land, inkludert Israel, via eksisterende eksportavtaler. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.