Albanias øverste domstol har godkjent en avtale som åpner for at båtmigranter som ankommer Italia kan sendes på mottakssentre i Albania.

– Avtalen skader ikke Albanias territorielle integritet, heter det i en uttalelse fra domstolen. (NTB-AFP)

I går fikk avtalen flertall i det italienske underhuset. Nå venter kun godkjennelse av Senatet, som anses som en formalitet.

Avtalen går ut på at Italia skal bygge to asylmottak i Albania. Båtmigranter som ankommer Italia vil bli sendt til mottakssentre i Albania, hvor de skal bo mens asylsøknaden blir behandlet.

Det vil koste rundt 650 millioner euro å drifte mottakene de neste fem årene. Mottakene skal kunne romme over 3000 migranter, så det er selvsagt kun en dråpe i havet. Men det kan allikevel være viktig rent symbolsk, og påvirke andre land til å forsøke noe lignende.

Dessuten kan dette virke avskrekkende på migranter som planlegger å bevege seg i retning Italia, og hvis samarbeidet mellom Italia og Albania er vellykket, så kan ordningen utvides med flere mottak.

Forslaget har høstet kraftig kritikk og fordømmelse fra opposisjonspartiene i både Italia og Albania, i tillegg til menneskerettsgrupper som mener avtalen strider mot internasjonale lover.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.