Foto: ResearchGate

Den engelske asylaktivisten Hannah Gaffey, som er utdannet ved Cambridge University og nå bosatt i Norge, forhindret en voldelig narkotikalanger fra å bli deportert da hun fikk med seg medpassasjerer til å protestere på et fly som skulle til Jamaica fra Gatwick. Gaffey skrøt på X over aksjonen, mens tidligere innenriksminister Suella Braverman kalte den «skamfull».

Gaffey, som ifølge LinkedIn er tidligere engelsklærer og nå jobber som Event and Project Coordinator for United World College i Fjaler i Sogn og Fjordane, har nå lukket kontoen sin på X. Flere engelske aviser har rapportert at det var Gaffey som ledet «mytteriet» på flyet i november i fjor, og nektet å sette seg før den 27 år gamle Lawrence Morgan fikk lov til å forlate flyet så han slapp å bli deportert til Jamaica, der han opprinnelig kom fra.

Morgan var medlem i Johnson Crew, en gjeng som terroriserte Birmingham med blodig vold på 1990- og 2000-tallet, ifølge LBC. Han takket aktivistene da han ble eskortert ut av flyet. Morgan ble dømt for å ha skutt tretten skudd med en pistol i et sammenstøt med en rivaliserende gjeng, der en venn av ham ble drept. Han har også andre dommer i forbindelse med narkotikasalg. Morgan har blitt forsøkt kastet ut siden 2016, men gjentatte søksmål har stoppet deportasjonen til nå.

Gaffey og hennes medpassasjerer var ikke klar over hva Morgan var dømt for, men fikk beskjed om at han hadde gjort «noe galt», ifølge LBC. Da hun ante at Morgan skulle bli deportert, ringte hun en menneskerettighetsorganisasjon, som ga henne råd om hva hun burde gjøre.

Voldelig mot vaktene

Selv mener Morgan at han er en positiv rollemodell for tenåringer og jobber som frivillig med ungdommer. Han har et barn i Storbritannia og har forsøkt å bruke dette som grunn til at han ikke bør sendes ut av landet.

«De British Airways-ansatte ville at vi skulle sette oss ned og stoppe å snakke om det. Så vi fortsatte å stå. Flyet har ikke lov til å ta av mens folk står. Så vi gjorde det», skrev Gaffey på X, ifølge Daily Mail.

Gaffey og hennes medaktivister satte seg til slutt ned, men fortsatte å be de kabinansatte om å slippe Morgan av flyet. Til slutt ble Morgan så voldelig mot de seks vaktene han hadde med seg at kapteinen bestemte seg for at det ikke var trygt å ta ham med.

Gaffey beskriver at hun følte seg «opprømt» da han ble tatt av flyet.

Nåværende innenriksminister James Cleverly fortalte Mail on Sunday at «det store flertallet av briter mener at dømte, voldelige bøller bør bli deportert. Vi må være i stand til å fjerne dømte kriminelle fra landet vårt uten innblanding fra uinformerte, villedede do-gooders«.

Morgan befinner seg fortsatt i Birmingham.

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.