Sør-Afrika mener at Israel med vitende og vilje har skapt ulevelige forhold i Gaza, men det spørs om «ulevelige forhold» kvalifiserer til folkemord. ANC-styret har selv et frynsete rulleblad i forhold til behandling av hvite farmere. Store ord kan slå tilbake. Sør-Afrika mente at intet angrep mot eget territorium kan rettferdiggjøre brudd på folkemordkonvensjonen.

Hvis Sør-Afrikas syn ble lagt til grunn, ville de allierte aldri beseiret Nazi-Tyskland.

– Ingen væpnede angrep på et statlig territorium, uansett hvor alvorlig, kan begrunne eller forsvare et brudd på konvensjonen, sa Sør-Afrikas justisminister Ronald Lamola i sin innledende prosedyre i Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) torsdag.

Sør-Afrika hevdet videre at Israel med vitende og vilje har skapt ulevelige forhold på Gaza-stripen.

– Denne saken er viktig for å stoppe folkemordet som for tiden skjer på Gaza-stripen, sa Lamola.

Sør-Afrika har klaget Israel inn for domstolen, som er FNs høyeste rettsorgan, med anklager om folkemord på palestinere på Gaza-stripen.

I sitt åpningsargument sa Adila Hassim, talsperson for Sør-Afrikas høyesterett, at landet mener Israel har overtrådt artikkel to i Folkemordkonvensjonen, en traktat som ble signert i 1948 i kjølvannet av holocaust. (NTB)

– Handlingene i Gaza viser et systematisk atferdsmønster som folkemord kan utledes fra, sa Hassim i retten.

Netanyahu var ikke imponert over det Sør-Afrika hadde å fare med.

– Vi kjemper mot terrorister, og vi kjemper mot løgner, sier statsministeren torsdag etter starten på rettsmøtene i Den internasjonale domstolen (ICJ).

– I dag så vi en verden snudd på hodet. Israel beskyldes for folkemord når landet kjemper mot folkemord.

Netanyahu viser også til forbrytelsene begått av væpnede palestinere som tok seg inn i Israel 7. oktober.

– De slaktet, de voldtok, de brente, de lemlestet og halshogde. (NTB)

I morgen skal Israel svare på klagen. Først skal domstolen ta stilling til om det skal utstedes en forføyning om stans i krigshandlingene. Bare dét kan ta måneder.

Israel legger merke til at det aldri stilles noen krav til Hamas. Hvis de la ned våpnene, ville det bli våpenhvile umiddelbart.

 

 

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.