Lørdag kveld ble katedralen stengt etter kveldsgudstjeneste og gjennomsøkt med hunder. Det blir gudstjeneste søndag, men alle besøkende blir visitert. Det er rapporter om terrortrussel mot kirker i både Tyskland, Østerrike og Spania.

Truslene gjelder julen og nyttårsaften.

Ifølge Bild har også politiet i Østerrike og Spania fått indikasjoner på at en islamistisk gruppe planlegger angrep i julen og under nyttårsfeiringen. Ifølge avisen skal det dreie seg om julemesser i Wien og Madrid. Avisen skriver at det er blitt foretatt pågripelser i Wien, og at en person også er pågrepet i Tyskland.

I Østerrike sendte politiet ut en uttalelse der det heter at sikkerheten forsterkes ved kirker og på julemarkeder.

– Gitt at terroraktører i Europa oppfordrer til angrep mot kristelige arrangementer, spesielt rundt 24. desember, har sikkerhetsmyndighetene iverksatt nødvendige tiltak på offentlige steder, sto det i uttalelsen fra Wien lørdag. (NTB)

Et angrep på en kirke i julen vil være en opptrapping av konfliktnivået med uante konsekvenser. Bakgrunnen er selvsagt krigen på Gaza-stripen.

Krigen har allerede fått konsekvenser for skipstrafikken gjennom Rødehavet. Men lørdag ble en kjemikalietanker angrepet med drone utenfor India. Pentagon sier dronen kom fra Iran. Det er nok en opptrapping. Hittil har houthiene angrepet skip utenfor Jemen. Hvis Iran går til krig mot sivile skip i hele regionen kan det få store følger.

Det er også nytt at Pentagon utpeker Iran som den skyldige.

Kjemikalietankskipet ble angrepet ved 10-tiden lokal tid lørdag (7-tiden norsk tid lørdag morgen). Ingen om bord på det japanskeide fartøyet ble drept eller såret.

Det britiske sikkerhetsselskapet Ambrey opplyste tidligere lørdag at angrepet utløste brann på skipet, og fartøyet tok inn noe vann. Brannen ble imidlertid slukket.

Hendelsen skjedde 200 nautiske mil utenfor Veraval, som ligger nord på Indias vestkyst.

Indiske medier har oppgitt at skipet heter MV Chem Pluto.

Ifølge Ambrey seiler skipet under liberisk flagg og er israelsk-tilknyttet. Fartøyet hadde forrige stopp i Saudi-Arabia og var på vei til India, ifølge sikkerhetsselskapet.

– Et fly ble sendt ut og sørget for sikkerhet for det involverte skipet og dets mannskap. Et indisk krigsskip er også blitt sendt for å gi assistanse etter behov, sa en tjenesteperson i det indiske sjøforsvaret til nyhetsbyrået AFP tidligere lørdag. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.