Som i andre vestlige demokratier var New Zealands gater fylt av anti-israelske demonstranter i kjølvannet av krigen Hamas startet 7. oktober. 

Jødevennlige maorier

Jødiske og konservative vestlige organisasjoner har arrangert Israel-vennlige motdemonstrasjoner i en rekke land. På New Zealand har de pro-jødiske demonstrasjonene hovedsakelig vært arrangert i regi av maorier.

I forrige uke ble en anti-jødisk folkemengde tvunget til å utsette en planlagt demonstrasjon efter at maoriene skremte dem bort med sin haka-dans.

Māoriene bar israelske flagg og utførte den tradisjonelle krigsdansen «haka», og med den overdøvet de de unge newzealendernes antisemittiske pro Hamas-rop «from the river to the sea». 

Gammelt vennskap

I 2016 kalte Israel hjem sin ambassadør efter at New Zealand støttet den beryktede anti-israelske resolusjon 2334 i FNs sikkerhetsråd i 2016 som kalte jødenes gamle hovedstad for «okkupert territorium». 

Da Israels ambassadør Yitzhak Gerberg vendte tilbake tok den nu avdøde maori-lederen Pat Ruka ham imot med ordene «jeg vil være din venn». Han fortsatte med å be om tilgivelse for at hans land hadde avvist Israel og uttrykket sine forfedres dype følelser for det jødiske folk: 

– Våre forfedre har grått efter den dagen de kunne møte Abrahams sønner, fordi dere var håpets folk, lysets folk. Velkommen til mitt forsamlingshus. Jeg har, som dem, ventet på denne dagen.

Identifiserer seg med jødene

Maoriene omfavnet i stor grad kristendommen på 1800-tallet. De identifiserte sitt eget folk på et åndelig og historisk plan med israelittenes lidelser og det utviklet seg unike maori-profetiske bevegelser og teorier om at maoriene var en av Israels tapte stammer. Rundt om i landet dukket det opp jødiske stedsnavn som Jerusalem, Betlehem og Judea.

Maoriene har også tatt avstand fra en av sine nuværende ledende skikkelser. Debbie Ngarewa-Packer har sagt at hun er «mer bedrøvet» over palestinernes lidelser enn over grusomhetene 7. oktober.

Video fra Telegram.

 

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.