Volden i Sverige fortsetter å spre seg til alle deler av samfunnet.

Antall anmeldte hendelser med trusler og vold har økt kraftig hos flere av de største selskapene innen veiarbeid. Dette melder SVT.

Fagforbundet Seko tar utviklingen på alvor. Bjarne Ringdahl, tillitsvalgt i Peab for Seko, tror at Sverige innen noen år vil ha vektere på visse typer veiarbeid.

Nasjonal statistikk fra tre av de største entreprenørselskapene som jobber med veiarbeid viser at antallet rapporterte hendelser har økt kraftig de siste årene.

«I dag stopper du bilen og går fra ord til handling. Ved en anledning tok en yrkessjåfør kvelertak på en av gutta våre», sier Bjarne Ringdahl.

Entreprenørselskapene forteller blant annet om hendelser der ansatte er blitt truet med våpen og mishandlet av trafikanter.

Mest utsatt er trafikkvaktene, som er plassert lengst unna de andre ansatte og ofte er aleine i konflikter.

Næringen jobber for tida med opplæring i konflikthåndtering, som man håper skal hjelpe veiarbeidere til å roe ned truende situasjoner med trafikanter.

«Det kan skje i framtida at vi trenger vektere, og vi vil ikke dit. Det blir dyrere, og det er skattepenger».

Ifølge Bjarne Ringdahl er det i hovedsak arbeidere som jobber aleine som vurderes å ha behov for vektere.

Til tross for kort tid i yrket, har lærlingene Sandra Lindström og Emma Hansson allerede vært vitne til sinte trafikanter som ikke respekterer arbeidsmiljøet.

«Når du først kom ut dit, fikk du større forståelse for at det var så alvorlig som det faktisk er», kommenterer Lindström.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.