Tropisk regnskog. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge gir 100 millioner kroner til Colombias innsats for å bevare sin regnskog. Nettopp regnskog er et favorittformål for norske myndigheter å bruke penger på.

Norske myndigheter har funnet nok et hull å pøse nordmenns penger inn i, nemlig regnskog Colombia.

Her skal det nå, i første omgang, gis 100 millioner kroner, melder NTB.

Norge samarbeider med Tyskland og Storbritannia om dette initiativet.

Man mener støtte til dette gir gode resultater. Avskogingen i Colombia har falt med 70 prosent i løpet av de første ni månedene i år, ifølge offisielle tall.

– Dette er imponerende resultater og et betydningsfullt bidrag i kampen mot klimaendringene og bevaringen av verdens naturmangfold, sier Tørris Jæger, generalsekretær i Regnskogfondet.

Regnskog skal også ha noe med fred å gjøre, fortelles det fra Regnskogfondet.

Nøkkelen til å bremse avskogingen kan ligge i det parallelle arbeidet for miljø og fred i landet, sier fondets representant.

Colombias nye regjering har forpliktet seg til å forhandle med en rekke væpnede grupper som har kontroll i områder utsatt for avskoging. Dermed håper man å bidra både til fred og bevaring av skog.

Målet med støtteordningene er at Colombia kan sikre en utvikling i Amazonas som ikke ødelegger regnskog.

– I dette arbeidet er det avgjørende å støtte urfolk og andre lokalsamfunn i deres gode forvaltning av skogen, sier Jæger.

Det er offentlig stilt få spørsmål ved om nettopp dette er riktig bruk av Norges finansielle ressurser  i dag, og det er heller ikke opplyst noe om hvorfor akkurat lille Norge skal ta på seg en slags stormaktsrolle også i dette prosjektet.

Hvor er eksempelvis land som Finland, Belgia, Østerrike og Sveits når det gjelder å donere slike beløp til regnskog i Colombia? Hva er det som gjør at ikke disse landene står forrest i giverkøen, sammen med Norge?

Document har ved flere anledninger omtalt norske myndigheters påfallende interesse for regnskog. Dette kommer ofte i konflikt med andre, og mer nærliggende oppgaver her i landet. Se blant annet artikkel under.

Les også: 

Norge prioriterer: Regnskog er viktigere enn norske smertepasienter

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.