Norge vil sammen med Storbritannia stille seg i spissen for en koalisjon som skal samle støtte for Ukraina. Oppslutningen om Ukraina er fallende på Republikansk side i Kongressen og det er tegn til splid i Kyiv. Storbritannia har hele tiden vært blant de mest pågående i støtten og nå hekter Norge seg på. Det vil bli lagt merke til.

Norge og Storbritannia skal lede en ny koalisjon for støtte til Ukraina. Lanseringen vil finne sted i London mandag 11. desember.
Lanseringen vil bli ledet av forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) og Storbritannias forsvarsminister Grant Shapps, opplyser Forsvarsdepartementet i en presseinvitasjon.

Det finnes allerede en koalisjon på 40 land som organiserer støtten til Ukraina, ledet av USA. Hva den nye koalisjonen skal gjøre i forhold til denne er uklart. Det kan være at Storbritannia ser for seg at den store koalisjonen ikke trekker like bra som før og at det trengs en mer motivert gruppe.

Biden har bedt Kongressenn om 108 milliarder dollar til Ukraina og Israel. 80 milliarder er til Ukraina, men han fikk nei i Kongressen fordi sikring av grensen var tatt ut av pakken.

Engasjementet for Ukraina begynte allerede med Boris Johnson som dro til Kyiv og fikk lagt et fredsforslag fremforhandlet av den israelske statsminister Naftali Bennett død. Nylig var den nye utenriksministeren David Cameron i Kyiv og forsikret om britisk støtte. I mens holder toryxartiet på å rakne på hjemmebane. Demokratene har samme problem i USA. Uten politisk flertall vil det bli vanskelig.

Stoltenberg sa nylig at opinionen må være forberedt på dårlige nyheter fra Ukraina.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.