En ny undersøkelse av vindkraft i Sverige, med fokus på hvordan vindindustrien i landet presterer økonomisk, viser ikke overraskende at vindkraft ikke er en lønnsom industri.

TV4-programmet Kalla fakta har fått tatt del av informasjonen i en database over svenske vindkraftselskaper satt sammen av forskere i Jönköping. En stor andel av Sveriges vindturbiner eies av selskaper som er på randen av konkurs.

– Generellt sett är det en stor del av branschen som har ekonomiska problem, sier assisterende professor Christian Sandström ved Internationella Handelshögskolan i Jönköping til Kalla fakta.

Nyligen ansökte vindkraftsbolaget Markbygden Ett utanför Piteå om rekonstruktion på grund av ekonomisk kris. Och fler bolag kan tvingas gå samma väg, visar en ny kartläggning.

– Det finns ju starka åsikter idag om vindkraften. Vi försöker gå bortom det här och titta på hur vindkraftsparkerna runtom i Sverige presterar ekonomiskt, sier Sandström.

Databasen inneholder informasjon om alle store vindkraftselskaper i Sverige fra 2010 og utover, inkludert årsrapporter. En årsak til den lavere lønnsomheten er en rask ekspansjon i kombinasjon med at strømprisen faller når mange anlegg produserer samtidig.

Av landets totalt cirka 5.200 vindturbiner, dekker databasen cirka 3.500.

– Av dessa uppskattar vi att åtminstone 1 000 vindkraftverk befinner sig i vindkraftsparker som är konkursmässiga, sier Christian Sandström.

Document, med Kent Andersen i spissen, har i årevis skrevet artikkel etter artikkel som forklarer hvordan vindkraft aldri har vært en lønnsom industri, og aldri vil bli det heller med nåværende teknologi. Allikevel har myndighetene pørs ut milliarder i subsidier og ødelagt store områder av natur i sin hodeløse satsning på vindkraft på land.

Nå står havvind for tur, et prosjekt som er ekstremt dyrt og møter motgang i flere andre land. Men politikere er indoktrinert av klimapsykosen. De elsker grønne subsidier og luksushoteller i Davos, og fornuften ser ikke ut til å gripe fatt i den grønne mafiaen så langt.

Samtidig gliser mottagerne av enorme subsidier hele veien til banken på Cayman Island. For vi må jo nå klimamålene, sier de som blir styrtrike av tilkaringsvirksomhet sikkert på sine private fester, mens de ler seg skakke av stupiditeten som preger «det grønne skiftet».

Les også:

Siemens i fritt fall på børsen på grunn av satsningen på vindkraft

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.