Det meste av sjømaten som produseres og fiskes i Norge blir eksportert til utlandet. Fra januar til oktober i år hadde eksportverdien for norsk sjømat økt med 18 milliarder kroner til rekordhøye 141,5 milliarder kroner.

«Av dette kan over 12 milliarder av verdiveksten tilskrives en svakere norsk krone», sier analytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges Sjømatråd til e24.no.

Norske kroner har tapt seg rundt 10 prosent i verdi mot både amerikanske dollar og euro så langt i år. Dette påvirker naturligvis norsk eksport.

73 prosent av den totale norske vareeksporten i fjor kom fra petroleumsnæringen. Den totale eksportverdien for råolje, naturgass, NGL og kondensat utgjorde i 2022 om lag 1900 milliarder kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Olje- og energidepartementet sier at omtrent all olje og gass som produseres fra norske felt blir eksportert og solgt i utenlandsk valuta.

Selv om den svake norske krona har ført til eksportrekorder for blant annet sjømatnæringen, mener analytiker Eivind Hestvik Brækkan at stabilitet likevel er å foretrekke. «Store svingninger i kronekursen utgjør en betydelig risiko. Mindre svingninger vil være positivt for bransjen», sier han.

Svak norsk krone gjør at Norge for første gang markedsføres som «billig»

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.