Finnene sier at et kinesisk skip befant seg over den finsk-estiske rørledningen akkurat da den ble skadd.

Finsk politi fokuserer på det Hongkong-flaggede konteinerskipet Newnew Polar Bear i forbindelse med etterforskningen av skadene på Balticconnector-ledningen.

Europeiske myndigheter anklager ugjerne Kina for sabotasje eller spionasje da det utløser stor vrede i Beijing. Finske myndigheter må derfor være rimelig sikre på at det er det kinesiske skipet som står bak.

Finsk politi har fastslått at skipets bevegelser i Finskebukta stemmer overens med når skaden oppsto, både i tid og sted.

De sier også at de har funnet «et tungt objekt» på havbunnen nær skadene, og at de etterforsker om dette har å gjøre med hendelsen. Gjenstanden ligger begravd langt nede i leiren i sjøbunnen og er ekstremt tungt.(…)

Tidligere i oktober oppsto en lekkasje fra ledningen og en parallell datakabel i Finskebukta. Finlands president Sauli Niinistö har sagt at gasslekkasjen trolig skyldes sabotasje.

Balticconnector er en toveis rørledning på 77 kilometer som forbinder gassnettet i Finland og Estland.

Rørledningen gir også Finland tilgang til gass fra Latvia. Den ble satt i full drift da Russland kuttet gassforsyningene til Finland i mai i fjor.

En kabel mellom Finland og Sverige ble også skadd på omtrent samme tid. De to hendelsene har vakt bekymring for energiforsyningen i Norden og fått Nato til å trappe opp patruljeringen i Østersjøen. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.