Audi elbil på norske veier. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB 

Audi er tvunget til å stanse produksjonen av elbilen Audi Q4 e-tron i Belgia på grunn av fallende etterspørsel. Arbeiderne ved fabrikken svarte med å gå til streik.

Volkswagen har tidligere blitt tvunget til å stanse produksjonen av elbiler på grunn av fallende etterspørsel.

Nå ser krisen ut til å ha kommet til Audi også. Ledelsen ved den belgiske fabrikken Audi Brussels i Forest har informert de ansatte om at produksjonen av Audi Q4 e-tron må settes på pause inntil videre.

Årsaken er at etterspørselen er for lav akkurat nå, ifølge Wrt Nws.

Carup melder om saken.

Ett års pause i første omgang

Planen var at fabrikken i Brussel skulle produsere 40.000 Audi Q4 e-tron innen 2026.

Dette bar basert på optimistiske anslag for salget av slike biler i Europa.  Men elbil-feberen har latt vente på seg. Kundene går ikke mann av huse for å kjøpe slike biler, og spesielt ikke i store, europeisk billand der lade-tilbudet kan være utilstrekkelig.

Den svake etterspørselen man erfarte i markedet, gjør at produksjonen av det man trodde skulle bli en populær elbilmodell for Audi, er satt på vent i år og inntil videre.

Audi Q4 produseres også på VW-konsernets fabrikk i Zwickau, Tyskland. Man mener at denne produksjonen vil være mer enn nok til å dekke den noe skuffende etterspørselen.

Arbeiderne rammes 

De ansatte i Brussel ble svært bekymret for sine arbeidsplasser, og svarte med en streik.

De ansatte møtte opp mandag morgen, men bemannet ikke jobbene sine i fabrikken, ifølge Wrt Nws.

Fabrikken har 3.000 fast ansatte og 500 vikarer, det er fortsatt uklart hvilken effekt nedstengningen vil ha på de ansatte. Men deres arbeidsplasser er naturlig nok i fare, så lenge det ikke finnes noe salgsmessig grunnlag for det produktet de er ansatt for å lage.

Brussel-fabrikken produserer også den dyre prestisjemodellen Audi Q8 e-tron.

Det er ikke de ansatte i bilindustrien som har presset på for overgang til elbilproduksjon. Dette er i all hovedsak drevet frem av politikere, aktivister og biljournalister.

Men nå er det arbeiderne ved fabrikkene som må betale med sine arbeidsplasser, når satsningen viser seg å være til dels feilslått.

Elbil-visjonen truer med å ta knekken på store deler av europeisk bilindustri.

Les også: 

Volkswagen stanser produksjonen av to elbiler i to uker

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.