Tysklands statsminister Olaf Scholz i Forbundsdagen, torsdag 12. oktober 2023. Foto: Michael Kappeler/dpa via AP

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier at Hamas ikke ville maktet å iverksette så omfattende angrep på Israel uten å ha hatt mange års støtte fra Iran.

Det er uklart om, og i hvilken grad, Iran har bidratt i Hamas-terroren som sist helg ble innledet mot Israel.

Noe som ER klart, er at det islamistiske regimet i Teheran i utvetydige ordelag hyller og støtter ugjerningene som ble utført. En rekke meldinger fra det iranske regimets ledere har uttrykt at «sionistene fikk som fortjent» osv.

Så er spørsmålet om det finnes spor som viser at Iran også hadde en finger direkte med i spillet i gjennomføringen av terroren.

Document refererte mandag en artikkel i Wall Street Journal der man mener å vite at en slik forbindelse finnes:

Irans Revolusjonsgarde spilte en sentral rolle i planleggingen av angrepene mot Israel. Irans toppgeneraler deltok på møter i Beirut og så sent som sist mandag ga Teheran grønt lys, skriver Wall Street Journal. (Se saken under).

Men noen klare beviser, en såkalt «smoking gun» (rykende pistol), for en slik direkte medvirkning, er ennå ikke fremlagt.

Tysklands statsminister Olaf Scholz uttaler seg torsdag om Irans rolle, og mener regimet utvilsomt har bidratt. Spørsmålet er om det er direkte medvirkning i denne spesifikke handlingen, eller om det er snakk om mer indirekte hjelp over tid.

NTB-AFP melder om saken.

– Hittil har vi ikke sett noen klare bevis for at Iran har gitt konkret og aktiv støtte til dette feige angrepet, sa Scholz i en tale i Forbundsdagen torsdag om helgens angrep.

Han fortsetter:

– Men det er åpenbart for alle at uten iransk støtte opp gjennom årene ville Hamas ikke ha kunnet iverksette disse angrepene uten sidestykke på israelsk territorium, sa han videre.

Iran har gjennom mange år levert blant annet raketter og andre våpen til Hamas, våpen som terrorgruppen ikke har noen kapasitet til å produsere selv.

Takket være Hamas-regimets destruktive politikk, finnes det knapt noen teknologisk produksjon elle avansert næringsvirksomhet på Gaza overhodet. Det meste av ressurser går med til å planlegge, forberede og drive terrorkrig mot Israel.

Dette finansieres i stor grad gjennom støtte fra verdenssamfunnet, det giverlandene ser for seg at pengene går til «humanitære formål». Norge har lenge vært en av de største bidragsyterne.

Document har nylig omtalt dette:

Norge har gitt nesten 15 milliarder til Palestina på 30 år

Men de store mengdene våpnene som Hamas råder over, ankommer for det meste ved smugling gjennom tuneller fra Egypt.

Det har aldri vært noen tvil hos Iran eller noen andre om at Hamas ønsker å bruke det militære utstyret man på denne måten importerer, til å oppnå sitt erklært mål om å «utslette Israel».

Dette er for øvrig et mål også Iran nokså tydelig har sluttet seg til.

Verken Iran, Russland eller Kina har offisielt fordømt terroren mot Israel.

USA uttrykte tidligere denne uken svært sterk kritikk av Russlands manglende fordømmelse av Hamas.

Les også: 

Iran deltok i planleggingen, flere møter i Beirut

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.