NTB

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at krigens varighet avhenger av støtten fra landets allierte.

Presidenten talte mandag til EUs utenriksministre, som hadde tatt turen til Kyiv for å forsikre Ukraina om sin langsiktige støtte.

– Vår seier henger direkte sammen med vårt samarbeid: jo sterkere og mer prinsippfaste skritt vi tar, desto snarere vil krigen ta slutt, sa Zelenskyj ifølge en uttalelse som ble publisert av hans sekretariat.

Zelenskyj understreket betydningen av forsvarsmateriell etter at kongressen i Washington i helgen utelukket en programpost om bevilgninger til Ukraina fra sitt budsjettutkast og det slovakiske valget ble vunnet av en politiker som sier han vil gjøre slutt våpenhjelpen til Ukraina.

Den ukrainske presidenten sa at Ukraina og den samlede frie verden er i stand til å vinne konfrontasjonen med Russland.

– Men vår seier avhenger av samarbeidet med dere, sa Zelenskyj med klar oppfordring til EUs utenriksministre.

– Det er viktig for oss alle å ta skritt framover på alle områder, uten å stoppe opp for noe. Det fordrer lederskap og aktivitet i Europa. Nye skritt er hele tiden nødvendig på områdene forsvar og diplomati, politikk og integrering, økonomi og sanksjoner. Dette er skritt som vil gjøre våre felles posisjoner sterkere, heter det i uttalelsen som ble publisert av presidentens kontor.

Zelenskyj trakk spesielt fram at det er nødvendig å maksimere beskyttelsen av ukrainsk luftrom fram mot vinteren. Han sa at systemer som Ukraina allerede har fått, som Patriot, IRIS-T og NASAMS, spiller en positiv rolle og redder liv.

– Vi trenger mer av disse systemene, særlig noen Patriot-enheter for å beskytte de sørlige regionene. De kan på grunnleggende vis endre situasjonen og langt på vei gjøre den russiske terroren meningsløs, sa presidenten.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.