Byggevirksomhet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Litt flere enn hver tredje bedrift tror markedssituasjonen blir verre det neste halvåret, ifølge NHOs medlemsundersøkelse. Bare én av ti venter bedring.

Det går ingen optimistisk bølge over norsk næringsliv for tiden.

Mens den rødgrønne regjeringen daglig tegner og forteller om grønne satsninger og grønn næringsvekst, responderer bedriftene med pessimisme.

Det hjelper heller ikke at NHO-sjef Ole Erik Almlid har gjort seg til nærmest en aktivist for alt som har med grønn og fornybar industri å gjøre.

Disse grønne, og ofte temmelig luftige visjonene går ikke hjem hos dem som kan regne, og vet hva lønnsomhet og tap i næringslivet innebærer.

Det bør her nevnes at NHO-sjefen selv ikke har noen bakgrunn fra industri og produserende næringsliv, han er tidligere kommunikasjonsdirektør, avisredaktør og journalist.

I næringslivet vet man for øvrig at det under statsminister Jonas Gahr Støres styre generelt er lite godt i vente med hensyn til skattemessige og andre grunnleggende vilkår for å drive næringsvirksomhet i Norge. _Det kommer stort sett bare nye «ordninger» for å flå eiere og aksjonærer.

NTB melder om saken.

36 prosent av NHOs medlemsbedrifter sier i septemberundersøkelsen at de venter svakere markedssituasjon de neste seks månedene.

Kun 12 prosent, litt mer enn en av ti, venter bedring. I foregående måned oppga henholdsvis 34 og 11 prosent det samme, så situasjonen er nokså stabil i pessimistisk retning.

– Dette er fortsatt historisk lavt. Pessimismen råder, skriver samfunnsøkonom Hallvard S. Mørck i NHO med henvisning til den nokså svake fremtidstroen i næringslivet i år.

Dermed er overvekten av pessimister økt svakt til 24 prosent fra 23 prosent.

Samme holdning landet rundt

Det er en overvekt av pessimister i alle landets fylker.

Det er riktignok fortsatt flere bedrifter som vurderer nåsituasjonen som god enn som gjør det motsatte, men denne forskjellen har falt fra 6 prosent i juli til 3 prosent i august.

Mens færre enn hver fjerde NHO-bedrift – 24 prosent – sier at situasjonen er god, mener 21 prosent av bedriftene at den er dårlig.

Kun hver fjerde bedrift mener altså at situasjonen i øyeblikket er god. Det er en dårlig attest til de respektive myndigheter og departementer som skal legge til rette for næringslivet i landet.

Det er bedriftene i Finans Norge, Fornybar Norge og NHO Transport som opplever nåsituasjonen som best, bygge- og anleggsnæringen og bilbransjen trekker i motsatt retning.

Få blir forundret over at man i den såkalte fornybarsektoren ser lyst på livet.

Her er selve forretningsideen å utbasunere noen vidløftige visjoner med forstavelsen «grønn», og så sitte og vente på at det offentlige mer eller mindre ukritisk pøser inn penger.

Dette kan dreie seg om slikt som vindkraft, batteriproduksjon, hydrogensatsing, pluss et konglomerat av mer diffus virksomhet under paraplyen «grønne oppstartsbedrifter».

I slike næringer slipper man stort sett å bekymre seg over det som er grunnleggende i all annen virksomhet, nemlig bedriftsøkonomiske kalkyler, markedsvurderinger og lønnsomhetsanslag.

Pengene kommer inn uansett, bare man bruker de rette ordene i presentasjoner overfor naive myndigheter og deres haleheng av ukritiske, såkalte næringslivsjournalister.

Best på vestkysten

Til sammen vurderer 13 av 15 landsforeninger i NHO nåsituasjonen som god, mens det regionalt har vært en svekkelse i sju av elleve fylker.

– Regionalt er nåsituasjonen best i Rogaland og Møre og Romsdal, og svakest på Østlandet. Viken og Innlandet er fylkene med svakest markedssituasjon og eneste fylker hvor flere respondenter oppgir at situasjonen er dårlig enn at den er god, skriver Mørck.

Optimismen er gjerne størst i områder der det finnes mest av de nevnte, såkalte grønne virksomhetene og subsidieslukene. Her er det full fest med statlige penger.

NHOs medlemsundersøkelse for september er tatt opp mellom 29. august og 5. september. Totalt er det hentet inn 2845 svar.

Les også: 

Sissener: – Hvorfor lar ikke Støre andre lands skattebetalere subsidiere «grønn» industri?

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.