Den 27. juli 2023 ble det skrevet en rekord som for alltid vil stå i historiebøkene, og hovedrolleinnehaveren er norsk.

Kristin Harila fra Vadsø satte nemlig en ny vanvittig verdensrekord i å bestige alle verdens fjell over 8 000 meter på kortest mulig tid.

Hun gjennomførte bragden på bare tre måneder og en dag, og slo dermed Nimsdai Purjas tidligere rekord med hele tre måneder og fem dager.

Purjas rekord ble forøvrig strøket for kort tid siden, da det viste seg at han ikke hadde vært helt på toppen på to av de 14 fjellene det er snakk om.

Harila hadde dermed allerede rekorden, men den var på over ett år. Jernkvinnen fra Vadsø hadde helt andre planer, og ville allerede ha slått rekorden i fjor, men fikk ikke noe hjelp av den norske regjeringen for å få visum fra Kina.

Jonas Gahr Støre soler seg nå i glansen av Harilas utrolige rekord, men sannheten er at han har kostet henne mye tid, krefter, og ikke minst penger, ved ikke å hjelpe når han kunne.

Til sammenligning satte den nepalske regjeringen press på Kina for å få visum til Purja, under hans rekord.

Fjellklatrer Kristin Harila raskest til å bestige de 14 høyeste fjellene i verden

Netflix lagde en film om Purjas rekord, men hvorvidt det gjøres for Harila også, er usikkert.

Per august 2022 hadde 706 mennesker nådd toppen av K2, det siste fjellet som Harila besteg. Nordmannen Rolf Bae mistet livet på dette fjellet den 1. august i 2008. Cecilie Skog og Lars Nessa nådde den gang toppen.

Reinhold Messner ble i 1986 den første som fullførte alle fjorten fjellene over 8 000 meter, men han brukte over 7 år på bragden.

Det er vanskelig å forestille seg hvilken vanvittig prestasjon det er Harila har gjort. Stein P. Aasheim (71) var i 1985 med i den første norske ekspedisjonen som nådde toppen på Mount Everest. Han opplevde at han snakket med fjellene, og at de svarte.

Fjellklatring er en lidenskap som man fort blir avhengig av.

Men fra lidenskap til nærmest umenneskelig fysikk, vilje, og en evne til å takle forholdene i den såkalte dødssonen, der hvor kroppen sakte begynner å dø, er ikke alle forunt å ha.

Kristin Harila og hennes sherpa Tenjen Lama Sherpa — som har vært med på alle 8000-meterne i Harilas klatreprosjekt, har alle disse egenskapene og mere til.

Kristin Harila og Tenjen Sherpa, Foto:
AP/Niranjan Shrestha

Prestasjonen de har gjort er helt uvirkelig, og Harila er i tillegg norsk.

Dette er et historisk og svært stolt øyeblikk for Norge, når nok en nordmann skriver seg inn i historiebøkene i verdenssammenheng.

Vi kan ikke annet enn å beundre og gratulere Kristin Harila med en fantastisk verdensrekord, og Document vil komme med et intervju med Norges nye heltinne om en stund.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.