NTB

Amerikanske tjenestemenn møter denne uka utsendinger fra Taliban i Qatar for å drøfte økonomi, sikkerhet og kvinners rettigheter.

Ingen land har ennå anerkjent Taliban-styret i Afghanistan etter de utenlandske styrkenes kaotiske retrett i 2021, og USA gjør det klart at møtet i Doha ikke innebærer noen amerikansk anerkjennelse. USA sier de likevel vil snakke med Taliban når det er i amerikansk interesse.

USAs delegasjon til møtet ledes av spesialutsending for Afghanistan, Thomas West, og spesialutsending for afghanske kvinner, jenter og menneskerettigheter, Rina Amiri. De møter en afghansk delegasjon som ledes av fungerende utenriksminister Amir Khan Muttaqi.

USA sier at temaene på møtet blant annet er humanitær hjelp, sikkerhet, kvinners rettigheter, økonomisk stabilitet og kampen mot narkoproduksjon og -smugling.

Afghanerne vil ta opp en slutt på sanksjoner og svartelister, samt tilgang til sine valutareserver som er frosset i andre lands banker.

Før Qatar-besøket reiser West og Amiri til Kasakhstan der de skal drøfte Afghanistan med utsendinger fra de fem sentralasiatiske landene Kasakhstan, Kirgisistan, Usbekistan, Tadjikistan og Turkmenistan.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.