Leder av den konservative gruppen i EU-parlamentet, Manfred Weber, sier at ingen andre partier vil samarbeide med Alternative für Deutschland, som nå har 21 prosent på meningsmålingene. –Brannmuren består, sier Weber. Det er lov å boikotte partier man ikke har noe til felles med, men dette er å erklære partiet som hver femte tysker støtter, for «fiende».

Men partiets framvekst minner mange tyskere på landets nazifortid, skriver NTB-DPA.

Man kan like gjerne snu på det: «Mange» synes at metodene systempartiene bruker for å brunbeise en politisk konkurrent, minner om nazitiden. Det er stor forskjell på å si at noen er motstander og å erklære et parlamentarisk parti for fiende.

Flere toppolitikere har ytret ønske om å forby AfD.

Hvis man ser til USA, har denne brunbeisingen vært kontraproduktiv.

Weber har et annet kort i ermet: Putinist. Han kaller AfD for «stigbøyleholder» for Putin.

Akkurat samme argument har Demokratene brukt mot Trump siden 2016.

Nå er det krig i Europa. Ordet «fiende» og «putinist» har en farlig klang. Det finnes en betydelig krigsskepsis i Tyskland. Nå får de beskjed om at krigsmotstand er tilnærmet landsforræderi eller nazisme.

Tyskerne vet hva en mur er. Muren falt i 1989. Det er ikke sikkert strategien bak en mur virker slik arkitektene ser for seg.

AfD er Tysklands nest største parti, og støtten har eksplodert. Spørsmålet er hvor mange som potensielt kunne tenke seg å stemme på AfD. Det er nok dét brannmuren skal hindre, men ved å kjøre frem de største kanonene, kan retorikken slå tilbake.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.