FNs høykommissær for menneskerettigheter frykter en dystopisk fremtid, og fremstår som livredd for hva klimaendringer kan før til.

– Miljøet brenner. Det smelter. Det flommer. Det utarmes. Det tørker. Det dør, sa Volker Türk i FNs menneskerettsråd mandag.

– Over 828 millioner mennesker opplevde sult i 2021. Klimaendringene vil ifølge prognoser føre til at opptil 80 millioner flere risikere sult i 2050, sa han. (NTB-AFP)

Da hjelper det vel neppe å forby kunstgjødsel, slakte hundretusenvis av kuer og holde krigen i Ukraina gående til evig tid.

– Å ta tak i klimaendringene er et menneskerettsspørsmål. Det er fortsatt tid til å handle, men den tiden er nå, sa Türk, som kritiserer verdens ledere for å tenke kortsiktig og gjøre for lite.

Hele Europa opplever en energikrise som i stor grad skyldes klimatiltak. Vestens økonomi er i fritt fall, og tusenvis av milliarder kastes inn i det grønne sluket. Men allikevel mener Türk at det går for sakte.

– Vi, generasjonen med de mektigste teknologiske redskapene i historien, har kapasitet til å endre dette, sier Türk.

Alle med en kalkulator som ikke er fullstendig hypnotisert vet at de klimamålene som vestlige land har påført seg selv ikke kan nås. Det er økonomisk, matematisk og teknologisk mulig, særlig siden politikerne til stadighet velger de mest idiotiske og minst effektive klimatiltakene.

Min dystopi er enklere: Det er god grunn til å frykte en fremtid hvor verden ledes av folk som Volker Türk.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.