Elon Musk antydet at Unabomber Ted Kaczynski  kan ha hatt rett om fremveksten av teknologi som skaper for mange problemer for menneskeheten. Matt Novak skriver om saken i Forbes.

Musk tvitret, «Han tok kanskje ikke feil», som svar på en tweet om Ted Kaczynski, den 81 år gamle terroristen som døde i fengselet lørdag. New York Post meldte i går at Kaczynski sannsynligvis begikk selvmord, selv om dødsårsaken enda ikke er kjent.

Musks kommentar var svar til den konservative influenceren Ashley St. Clair, som tvitret et sitat fra Kaczynski på lørdag:

– Den industrielle revolusjonen og dens konsekvenser har vært en katastrofe for menneskeheten.

– The Industrial Revolution and its consequences have been a disaster for the human race.

Musks tilsynelatende sympati med ideene til Kaczynski vil sikkert overraske mange fans av milliardærgründeren, skriver Novak. Mannen som eier og driver store teknologiselskaper som Twitter, elbilselskapet Tesla, romforskning firmaet SpaceX, hjernebrikkeselskapet Neuralink, samt et nystiftet kunstig intelligens-selskap kalt X.AI:

– Unødvendig å si, ingen av disse selskapene ville vært mulig uten den industrielle revolusjonen.

– Needless to say, none of these companies would’ve been possible without the Industrial Revolution.

Kaczynski skapte hjemmelagde bomber som forårsaket 16 eksplosjoner, drepte tre mennesker og skadet 23 andre mellom årene 1978 og 1995. Mange av bombene ble sendt i posten. Han ble til slutt pågrepet i 1996 etter et tips til FBI fra hans bror, og erkjente straffskyld for alle anklagene.

Kaczynski, som bodde i en avsidesliggende enkel hytte i Montana, forklarte sin motivasjon for drapene som forankret i hat mot den moderne verden og teknologi. Dette hatet har gjort Kaczynski til en slags folkehelt for enkelte mennesker på både ytre venstre og ytre høyre, som ser på hans verdensbilde som grunnleggende riktig:

– Kaczynski, who lived in a sparse cabin in Montana, explained his motivation for the killings as being rooted in hatred of the modern world and technology. This hatred has made Kaczynski a kind of folk hero for some people on both the far left and the far right, who see his worldview as fundamentally correct.

Derfor synes Novak det er rart at noen som Musk, som har tjent sin formue på å selge løftet om futuristisk teknologi, er enig med Unabomber om noe som helst:

– But it’s certainly odd to see someone like Musk, who’s made his fortune selling the promise of futuristic technology, agree with the Unabomber on anything.

Faktisk har Musk tidligere sagt at han gjerne vil dø på Mars, en idé som Kaczynski sikkert ville ha funnet avskyelig, skriver Novak videre. Musk har også vært en pioner innen teknologier som elektriske kjøretøy og ønsker å bygge en avansert humanoid robot som kan utføre oppgaver rundt i huset. Ingen av disse tingene ville blitt akseptert av Kaczynskis ekstreme anti–teknologi filosofi:

– In fact, Musk has previously said he’d like to die on Mars, an idea that Kaczynski would’ve surely found abhorrent. Musk has also been a pioneer in technologies like electric vehicles and wants to build an advanced humanoid robot that can perform tasks around the house. None of these things would have been accepted by Kaczynski’s extreme anti-technology philosophy.

Ifølge NBC News, var Kaczynski i stand til å få Washington Post og New York Times til å publisere sitt anti-teknologimanifest, «Industrial Society and Its Future,» i september 1995 mens han fortsatt ble jaktet av føderale myndigheter.

Kaczynski hevdet at han ville stoppe drapene hvis manifestet ble publisert, og FBI oppfordret avisene til å publisere det. Linjen «den industrielle revolusjonen og dens konsekvenser har vært en katastrofe for menneskeheten», som ble sitert av St. Clair, er den første linjen fra Kaczynskis terrorist manifest. Kaczynskis egen bror leste manifestet og mente det hørtes ut som ham, og tipset FBI, som til slutt sporet ham til en hytte i Montana i april 1996:

– Kaczynski claimed he would stop his killings if the manifesto was published and the FBI encouraged the newspapers to publish the screed. The line, “The Industrial Revolution and its consequences have been a disaster for the human race,” which was quoted by St. Clair, is the first line from Kaczynski’s terrorist manifesto. Kaczynski’s own brother read the manifesto and believed it sounded like him, tipping off the FBI, which eventually tracked him to a cabin in Montana in April 1996.

Kaczynski sonet mesteparten av straffen i et maksimalt sikkerhets fengsel i Colorado, hvor han angivelig ble venn med Timothy McVeigh, terroristen som utførte bombingen i Oklahoma City 19. april 1995 som drepte 168 mennesker og såret over 600. McVeigh ble henrettet i 2001.

– Kaczynski served most of his sentence at a maximum security prison in Colorado, where he reportedly became friendly with Timothy McVeigh, the terrorist who carried out the Oklahoma City bombing on April 19, 1995 that killed 168 people and wounded over 600 more. McVeigh was executed in 2001.

Matt Novak skriver at han sendte en e-post til Twitter med spørsmål om Musks holdning til Unabomberen, men ble møtt med en poop emoji (💩), et automatisk svar satt opp av Musk som går ut til alle journalister:

–I emailed Twitter with questions about Musk’s stance on the Unabomber but was met with a poop emoji, an automated response set up by Musk that goes out to all reporters. I’ll update this article if I hear back.

History of the Unabomber  full episode in link| The FBI Files

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.