NTB

Novak Djokovic er finaleklar i Roland-Garros og spiller søndag for sin 23. Grand Slam-tittel. Verdensener Carlos Alcaraz fikk sine sjanser ødelagt av krampe.

Djokovic vant 6-3, 5-7, 6-1, 6-1 og spiller søndag finale mot Casper Ruud eller Alexander Zverev.

Det sto 1-1 i sett da Alcaraz tidlig i det tredje settet tok seg til øvre del av leggen etter et mislykket slag der han landet litt forkjært. Han måtte ta en medisinsk timeout som kostet ham et game.

Tre minutter med massasje hjalp ikke. Det virket som det var krampe som spredte seg til andre muskler i både bein og armer, og han slet med å bevege seg ordentlig da spillet kom i gang igjen. Verdenseneren hadde løpt opp de mest umulige slag fra Djokovic, men plutselig sto han flere ganger som en saltstøtte og så motstanderens vinnere passere.

Etter å ha utlignet i et 2. sett med spill på aller ypperste nivå, måtte Alcaraz nærmest hjelpeløs se Djokovic rase fra med seier i game etter game fram til settseier 6-1.

Alcaraz ville ikke kaste inn håndkleet. Han fikk to bruddballer i første game i 4. sett, men Djokovic holdt serven og brøt raskt til 2-0. Alcaraz vant 11 av 23 game før krampen rammet, men han vant bare ett til før det var over. Det var på 5-0 til Djokovic i fjerde og siste sett. Etter tre timer og 23 minutter var det over.

– Det er synd på Carlos. Det siste du vil ha er kramper og fysiske problemer. Jeg sa til ham ved nettet at han har tiden for seg og kommer til å vinne denne turneringen mange ganger. Han er en utrolig spiller og en hyggelig fyr, sa Djokovic rett etter kampen.

– Det er vanskelig å vite om man i hans situasjon skal gi seg eller fullføre. Jeg gratulerer ham med kampånden. Det står respekt av det.

100 på rad

Den spanske unggutten slet med å håndtere Djokovics serve i det første settet, og han hadde selv uvanlig høy feilprosent. Serberen brøt til 3-1 og holdt deretter egen serve til settseier 6-3 etter 59 minutter.

Dermed så det allerede stygt ut for Alcaraz. Djokovic hadde gått seirende ut av de siste 99 Grand Slam-kampene hvor han vant første sett.

Alcaraz aktet ikke å la seg knekke av det, og han kom sterkt tilbake. På 4-3 til Alcaraz i 2. sett var det Djokovic som måtte ha medisinsk timeout for å få behandling i høyre underarm. Likevel bidro han til et svært severdig sett der den 16 år yngre rivalen var hakket bedre.

Alcaraz brøt til 5-3, men Djokovic brøt tilbake til 5-4. Så avverget serberen tre settballer på 0-40 i egen serve før han utlignet til 5-5 og gjorde en jubelgest. Alcaraz gikk deretter opp i 6-5 etter lange ballvekslinger på ekstremt høyt nivå. Så skaffet unggutten seg tre nye settballer i motstanderens serve, og etter et uforglemmelig sett på 72 minutter var det den unge verdenseneren som kunne juble.

Ved grensen

Publikum buet mot Djokovic da han brukte lang tid i garderoben mellom settene. Da han kom tilbake, holdt spillerne serven en gang hver før dagen ble ødelagt for Alcaraz. Tredje sett varte bare 36 minutter.

– Vi var begge ved vår fysiske grense i slutten av 2. sett. Jeg følte meg ikke frisk i det hele tatt. Det var en jevn kamp. Så kom krampen hans, og deretter var det en annen kamp, sa Djokovic.

36-årige Djokovic spiller søndag for sin 23. Grand Slam-tittel mot Ruud eller Zverev, som møtes fredag kveld. Serberen deler rekorden på 22 med Rafael Nadal.

20-årige Alcaraz kunne blitt yngste Roland-Garros-finalist siden Nadal i 2006 vant sin første tittel (av 14) på rødgrusen i Paris, men han står fortsatt med bare en Slam-tittel, fra US Open i fjor.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.