Jens Stoltenberg sier at de som heier på at EU skal utvikle en egen forsvarskapasitet, må være klar over at de spiller i hendene på en fremtidig amerikansk president som går inn for America First. Da vil de transatlantiske båndene kunne svekkes, advarer Stoltenberg.

Han legger inn at det er den sittende presidenten som er mest pro-atlantisk. Dermed antyder han at han frykter et Trump-comeback.

De siste årene har EU satset sterkt på et eget europeisk forsvarssamarbeid. Men Stoltenberg advarer sterkt mot å bygge opp doble strukturer.

– Det som er bra, er at EU og Nato jobber stadig tettere sammen. Men det snakkes om en egen europeisk innsatsstyrke. Jeg forstår ikke helt hva den styrken skal gjøre som ikke Natos innsatsstyrke kan gjøre.

– Jeg er opptatt av at man ikke bygger opp parallelle strukturer. Det vil undergrave det transatlantiske samarbeidet. Hvis man begynner å lage overlappende kapasiteter og duplisere det Nato allerede gjør, er det er en politisk og faktisk svekkelse av det som er avgjørende for vår sikkerhet, mener Stoltenberg.

Her fremstår Stoltenberg som talerør for et Washington som har militarisert utenrikspolitikken. Gjennom Nato kan USA bevare sin dominans over Europa. USA ønsker ingen konkurrenter.

Gjennom å advare mot et mulig skifte i Washington i retning America First, skremmer Stoltenberg også EU, som frykter Trump, som ristet dem både i spørsmål om forsvarsbevilgninger og tolltariffer. Stoltenberg roste Trump den gangen for å ha rusket opp i europeiske politikere.

Nå opptrer han som en Washington-insider som advarer mot «disse kreftene».

Han advarer også om at selve retorikken kan gjøre skade.

– Hvis man er redd for at for eksempel USA skal velge en president som ikke er en like hengiven tilhenger av Nato som den nåværende presidenten, så må man være veldig varsom med å skape en retorikk, en oppfatning, om at EU og Europa kan greie seg aleine. For da spiller du i hendene på de kreftene, sier han.

Når Stoltenberg sier «disse kreftene» og ikke eksplisitt Trump, kan det være fordi han også tenker på Ron DeSantis, som kaller Ukraina en territoriell konflikt som ikke berører USAs vitale interesser.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.