Svensk politi undersøker et åsted i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Lovens arm kan være lang. Tolv år etter at de gruppevoldtok en 14-årig jente, er tre irakiske menn oppsporet og tiltalt av svensk politi.

Voldtekten av den da 14-årige jenta skal ha blitt begått i Malmö i april 2011. Politiet lette etter gjerningsmennene, uten hell, og saken ble lagt bort.

Men nylig ble det et nytt gjennombrudd, takket være DNA-bevis.

Samnytt skriver om saken:

Tre irakiska män åtalas för gruppvåldtäkt mot en 14-årig flicka i Malmö i april 2011. Tack vare DNA-bevis har männen kunnat gripas för det mer än tolv år gamla överfallet.

Två av gärningsmännen har hunnit bli svenska medborgare sedan brottet begicks, skriver avisen.

Samnytt oppsummerer saken:

Det är fredagen den 1 april 2011 som en 14-åriga flicka blir våldtagen av flera män på Ribersborgsstranden i Malmö. Flickan är berusad när männen turas om att förgripa sig på henne, dels i en buske och dels på en brygga vid stranden.

Våldtäkten polisanmäls, men polisen lyckas inte få tag i förövarna. Utredningen läggs därför ned senare samma år, och fallet förblir olöst.

DNA-treff

Selv om saken var lagt bort, hadde politiet tatt vare på tekniske bevis. Og så i 2023 fikk man plutselig et treff i et DNA-søk:

Teknisk bevisning i form av sperma i flickans trosor, på hennes tights och i hennes kropp säkras emellertid från våldtäkten. Materialet sparas och i januari i år har utredarna plötsligt fått DNA-träff.

Spåret leder till Mohammad Elewi, en idag 31-årig omgift tvåbarnspappa som bor i Malmö. Det är hans sperma som finns i flickans trosor. Mohammad anhålls 19 januari och häktas dagen därpå.

I mars anhålls ytterligare två män i sin frånvaro, Salwan Sharif och Yahya Omara. Den senare av dem har efter våldtäkten bytt förnamn till mer svenskklingande ”Johan”. Båda två grips och häktas kort därefter.

Svenske statsborgere

De tre mennene kom til Sverige fra Irak i årene 2006 til 2008. En av dem, Salwan Sharif, ble svensk statsborger i mars 2010.

De andra to mennene fikk statsborgerskap i 2012, året etter gruppevoldtekten mot den 14-årige jenta.

Mohammad Elewi er den eneste av de tre som er gift, han har også barn.

Tiltale tatt ut

Nå har politiet tilstrekkelig bevis til å reise sak mot de tre:

Under fredagen väcks åtal mot de tre männen vid Malmö tingsrätt.

De åtalas för grov våldtäkt mot barn i enlighet med hur lagen såg ut innan 1 juli 2013 då definitionen av vad som ska betraktas som våldäkt mot barn breddades.

Utöver den tekniska bevisningen har åklagaren även kallat ett flertal vittnen.

Alla tre männen nekar, trots DNA-bevisningen, till brott.

Mohammad Elewi har krevd og fått innvilget arabisk tolk til rettssaken, til tross for at han har vært svensk statsborger i mer enn ti år.

Ofte blir ikke voldtekter i Sverige etterforsket i det hele tatt, politiet har rett og slett ikke lenger kapasitet til å ta seg av alle sakene.  Les også: 

Sverige: Politiet har ikke tid til å etterforske voldtekter eller innbrudd

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.