Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).   Foto: Javad Parsa / NTB

Mandag foretok olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) den formelle gjenåpningen av Njordfeltet i Norskehavet. Her blir det full oljeproduksjon i hvert fall frem til 2043.

Ryktene om oljealderens snarlige død viser seg igjen overdrevne. Nå gjenåpnes et stort, norsk oljefelt som var planlagt stengt for godt. Her skal det produseres olje i 20 år til.

Oljestansen er med andre ord offisielt utsatt.

NTB melder om saken.

— Med krig i Ukraina har eksport av norsk olje og gass til Europa aldri vært viktigere enn nå. Gjenåpning av Njord bidrar til at Norge forblir en stabil leverandør av gass til Europa i mange år fremover, sier Aasland i en pressemelding etter gjenåpningen.

Dette var første gangen Aasland besøkte en oljeplattform i Norskehavet etter at han ble statsråd.

Njord hadde sin opprinnelige produksjonsstart i 1997 og skulle etter planen produsere frem til 2013. Da det så ble gjort  flere nye funn i nærheten, ble det besluttet å forlenge levetiden til feltet.

Etter å ha gått gjennom et stort oppgraderingsprosjekt, har nå feltet kommet i gang med produksjon igjen. Levetiden er foreløpig forlenget med 20 nye år.

Så er spørsmålet om Norge i 2043 har en regjering som synes det er en god ide å si nei til fortsatt pengestrøm til den norske statskassen, eller om man da velger å stenge den.

Njord er ett av flere oljefelt som får forlenget levetid, til tross for en del politikeres fabuleringer om at oljen skal fases ut av såkalte klimahensyn.

Med aktiv innsats fra selskapene har utvinningen fra Njord økt og det er gjort nye funn i nærheten som gjør feltet drivverdig.  Siden man her kan bruke eksisterende infrastruktur, er det ekstra lønnsomt å sette i gang ny produksjon, sier  sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Dette er gode nyheter for alle som er opptatt av å sikre et norsk velferdssamfunn fremover.

Men det er noe dårligere nyheter for ytterliggående krefter som er heller vil at Norge skal «gå foran» med symboltiltak for å redde verden fra en påstått klimakrise.

Les også: 

To oljerapporter med ulike konklusjoner

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.