Folk i vestlige land er blitt stadig tjukkere de siste 50 årene. Vi sitter for mye stille, mosjonerer for lite og spiser for mye usunn mat full av sukker og andre karbohydrater. Fedme begynner derimot å bli et globalt problem.

World Obesity Federation advarer at mer enn halvparten av verdens befolkning kan bli klassifisert som overvektige innen 2035 hvis ingenting blir gjort med problemet. Mer enn fire milliarder mennesker kan bli berørt av dette. Ratene for fedme stiger raskest blant barn. Lav- eller mellominntektsland i Afrika og Asia forventes å se de største økningene i overvekt i årene som kommer.

New York City har nå vedtatt et lovforslag som forbyr diskriminering basert på vekt. De slutter seg dermed til en voksende bevegelse i USA for å motvirke diskriminering basert på størrelse på linje med diskriminering basert på rase eller kjønn.

Tiltaket følger en dramatisk økning i fedme de siste tiårene. Mer enn 40% av amerikanske voksne mennesker regnes nå som overvektige. Studier viser at vektstigma er utbredt. Skjevheten kan gi store kostnader, som lavere lønn, spesielt for kvinner.

Byrådsmedlem Shaun Abreu sier at vektdiskriminering er «en stille byrde folk har måttet bære». Under offentlige høringer nevnte folk problemer med å navigere i sitteplasser på restauranter og teatre, å bli avvist av utleiere og å møte vektgrensene på byens sykkeldelingsprogram.

Rådmann Abreu fra Demokratene, som sponset lovforslaget, ble mer oppmerksom på dette da han selv gikk opp mer enn 18 kg under de strenge koronarestriksjonene. Han sier at mangel på beskyttelse har forsterket problemene tjukke folk står overfor. «De blir diskriminert uten muligheter, og samfunnet sier at det er helt greit,» hevder han.

Tegan Lecheler fra National Association for the Advancement of Fat Acceptance samarbeidet med rådmann Abreu om den nye loven. «Dette er ikke et helsespørsmål. Det er et spørsmål om borgerrettigheter,» uttaler hun.

New Yorks menneskerettighetslov forbyr allerede diskriminering i bolig, arbeidsplass og offentlig overnatting basert på 27 kjennetegn, inkludert alder, sivilstatus, funksjonshemming og nasjonal opprinnelse. Det nye lovforslaget legger vekt og høyde til denne listen, men inkluderer visse unntak for jobber der vekt og høyde er nødvendige kvalifikasjoner.

Lovforslaget forventes å bli underskrevet av New Yorks ordfører seinere denne måneden. Forslaget fikk bred støtte, til tross for skepsis fra enkelte hold.

Republikaneren Joseph Borelli er minoritetsleder i byrådet i New York. Han uttaler til New York Times at han er bekymret for at den nye loven vil gi innbyggerne i New York makt «til å saksøke alt og alle». «Jeg er overvektig, men jeg er ikke et offer. Ingen burde ha vondt av meg, bortsett fra skjorteknappene mine», sier Borelli.

USA sliter med å skaffe nok soldater, overvekt truer nasjonal sikkerhet

WHO: Nesten tre av ti barneskoleelever i Europa er overvektige

Studie: Overvektige gutter har høyere risiko for å bli infertile

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.