Demonstrasjonene har dabbet noe av grunnet den brutale volden de er blitt møtt med. I stedet har det skjedd flere drap på ayatollaer. Onsdag ble et medlem av Ekspertrådet, ayatolla Abbas Ali Soleimani, skutt og drept av en sikkerhetsvakt i en bank.

Ayatollah Abbas Ali Soleimani was shot while he was sitting in a bank in Babolsar, Mazandaran province, on Wednesday. CCTV showed a security guard milling around the bank with what appears to be a sub-machinegun for some time before calmly walking towards him and shooting him from behind.

Eyewitnesses, including the man who disarmed him, seemed completely stunned by the incident.

Abbas Soleimani var ingen hvemsomhelst. Ikke bare var han medlem av Ekspertrådet, han var også rådgiver for Den øverste leder, Ali Khamenei.

Ekspertrådet skal i teorien ha overoppsyn med Den øverste leder.

For 17 years Soleimani had also acted as the personal representative to Ayatollah Ali Khamenei, the supreme leader, for the restive southeastern province of Sistan-Baluchistan, until he stepped down in 2019.

Abbas Soleimani er den mest fremstående mulla som er drept på mange år. Men han er ikke den eneste religiøse leder som får føle folkets hat.

Last April, two clerics were killed and a third was injured in a knife attack at a Shia shrine in the northeastern city of Mashhad.

Det er også blitt vanlig å slå turbanen av de skriftlærde når man møter dem på gaten; en stor ydmykelse.

Hvis ayatollaene ikke tør vise seg offentlig, legger det en stor begrensning på deres hverdagsliv. Det minner dem hver dag på at folket hater dem.

I dag skjedde det igjen:

Religiøs leder i Iran knivstukket under trafikkrangel

En iransk religiøs leder ble lørdag knivstukket under en angivelig krangel i trafikken i byen Qom sør for hovedstaden Teheran, melder statlige medier.

Den religiøse lederen var en av to personer som havnet i klammeri med en voldelig sjåfør, ifølge det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Etter å ha krasjet og skadet to fotgjengere, hoppet sjåføren ut av bilen sin og angrep et av ofrene, som var den religiøse lederen, med kniv, opplyser Qom-politisjef Amir Mokhtari til nyhetsbyrået.

De tre, inkludert sjåføren som hadde skadd seg med kniven, ble kjørt til sykehus, hvor den religiøse lederen ble liggende på intensiven. Identiteten til den religiøse lederen er ikke offentliggjort, og politiet er ikke kjent med motivet for angrepet.

Hendelsen fant sted kun tre dager etter at ayatolla Abbas Ali Soleimani, en nær støttespiller av Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, ble drept i et angrep i byen Babolsar, nord i Iran.

Mannen bak onsdagens angrep er pågrepet og avhørt, og politiet anser attentatet som et terrorangrep.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.